Mandalina C ve E vitamini içermesi açısından çok zengin bir kış meyvesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda da mandalina bol miktarda karbonhidrat ve protein kaynağı olarak da bilinmektedir. E ve C vitamini açısından zengin olan mandalina aynı zamanda tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi bir çok mineral ve bileşen içermektedir.

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ve C vitamini deposu olarak bilinen mandalinanın, kanser riskini azaltma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Hatta uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı da mandalinanın yadsınamayacak derecede önemine ilişkin vurgu yapmaktadır. Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralıya göre, "Bu mucize meyve kolon, meme ve yemek borusu kanserinin oluşumunu önler" şeklinde ifadelere yer vermektedir.

Turunçgiller ailesinden olan, ağızda hoş bir tat bırakan ve vücut direncini gözle görülür şekilde artıran mandalinanın mucizevi faydalarını haberimizde sizin için derledik.

mandalina

MANDALİNANIN MUCİZEVİ FAYDALARI NELERDİR?

Mandalina yüksek miktarda çeşitli antioksidanlar içerir. Soğuk algınlığı ve grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için özellikle kış aylarında bolca tüketip vücuda C vitamini almanın son derece önemli faydası bulunmaktadır.

Kanser Açısından Faydası: Bu konuyla alakalı olarak son zamanlarda yapılan araştırmalar mandalinanın karaciğer kanserine karşı  çok etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bol miktarda C vitamini be ceta cryptoxanthin içeriği için karaciğer kanserine yakalanma riskinia azaltır.Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda, içerdiği C vitamini sayesinde mandalina, karaciğer kanserine yakalanma riskini ciddi bir oranda azaltmaktadır. Kanserden korunma için mandalina tüketimi önerilir.

C Vitamini Olarak Faydası: C vitamini açısından çok zengin olması ile mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncinin de artmasını sağlar. Böylelikle soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalık için koruyucu etki gösterir. C vitamini açısından çok zengin olan mandalina bu özelliği sayesinde serbest radikallere hayat hakkı tanımaz. Bunun bir sonucu olarak serbest radikallerin yol açtığı bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Soğuk Algınlığı İçin Mandalina: Kış aylarında üşütmeye bağlı olarak öksürük, nezle, grip gibi sorunları giderebilir. Bol miktarda C vitamini içerdiği için önceden mandalina tüketimi kış aylarında yaşanabilecek soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır.

Kolesterol İçin Faydası: Kötü kolesterolün yükselmesini engelleyen mandalina, aynı zamanda kalp sağlığını korumakta ve damar tıkanıklığına karşı da koruyucu etki göstermektedir.

Kan Basıncı İçin Faydası: Özellikle düşük kan basıncı sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır. Kan basıncını dengelemek için mandalina tüketilebilir.

Kilo Verme Açısından Faydası: Bol miktarda lif  içeren mandalina iki yönlü olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Birincisi lifler yardımıyla midenin sürekli tokluk hissini arttırır, ikincisi içe sindirim sistemine faydalı olması ve sindirim sistemini ve özellikle bağırsak hareketlerini arttırması kolay bir şekilde dışkı atımını sağlar.

Cilt Sağlığı İçin Faydası: C vitamini içermesi sayesinde cilt için de çok faydalıdır. Cildi güneşten korumak için mandalina çok etkilidir. C vitamini bol içerdiği için mandalina cilt sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Cildi serbest radikallerden korur, güneş ışınlarının enden olduğu zararları giderebilir.

Saç Sağlığı İçin Faydası: Saç dökülmelerinin azalmasına ve saç derisinin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle kırılgan saç yapılarının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenebilir. Saç dökülmesini engelleyebilir ve serbest radikallerin verdiği zararları giderebilir.

Sağlıklı Bağışıklık Sistemi İçin Mandalina: Mandalina bol miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemi sağlığını korur ve güçlendirir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığının neden olduğu bakteriyel ve salgın hastalıklarına karşı bağışıklık sistemine detsek olur.Bu yüzden kış aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

Kemik Sağlığı İçin Faydası: Kalsiyum ve fosfor sağlıklı bir kemik ve diş sağlığı oluşturmak için bir araya gelmektedir. Eski ve sağlam olmayan kemikler kalsiyum ve fosforun birleşmesiyle meydana gelen hidroksiapatit maddesi sayesinde daha güçlü bir kemik haline gelir. Osteoporoz yani kemik erimesi riskini azaltmak için her 2 mineralden de diyetlerinizde faydalanmak gerekir. Ayrıca yeni kemik oluşumu sırasında enzimlerin çalışmasını sağlayan magnezyumda kemik sağlığınız için önemli bir rol oynar. Bu minerallerden herhangi birinin düşük seviyede olması durumunda osteoporoz riskiniz artar. Bir adet mandalinde almanız gereken bu 3 vitaminin günlük ihtiyacınız olan miktarının yüzde 3’ünü karşılar.

mandalina

MANDALİNANIN BİLİNMEYEN FAYDALARI NELERDİR?

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mandalinanın turunçgiller familyasından tatlı, kokulu, lezzetli ve vitamin açısından zengin bir meyve olduğunu belirtti.

Yetişen, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardım olduğuna dikkati çekti.

Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırdığının saptandığını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti:

''Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır. Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir.''

Sevinç Yetişen, mandalinanın, stres ve uykusuzluğa karşı etkisiyle ilgili araştırmaların halen devam ettiğine de değinerek, birçok çeşidi bulunan, turuncu sarı renklerde olan mandalinanın etli ve sulu bir yapıya sahip olduğunu anlattı.

mandalina4

MANDALİNANIN BESİN DEĞERLERİ

Porsiyon Miktarı: 100 g

Kalori (kcal): 53

Toplam yağ: 0,3 g

Kolesterol: 0 mg

Sodyum: 2 mg

Potasyum: 166 mg

Karbonhidrat: 13 g

Diyet lifi: 1,8 g

Şeker: 11 g

Protein: 0,8 g

A vitamini: 681 IU

C vitamini: 26,7 mg

Kalsiyum: 37 mg

Demir: 0,2 mg

D vitamini: 0 IU

Piridoksin: 0,1 mg

B12 vitamini: 0 µg

Magnezyum: 12 mg

mandalina

Editör: Haber Merkezi