Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, ocak ayının "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olması sebebiyle çalışma başlattı.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Afşin Devlet Hastanesi işbirliğinde, vatandaşları serviks (rahim ağzı) kanserine karşı bilgilendirmek ve bilinçlendirme amaçlı Afşin Devlet Hastanesinde stant açıldı.

Hastanede açılan stantta vatandaşa ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi verip broşür dağıtıldığını dile getiren Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi personeli Yıldız Binboğa, “Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi Personelleri olarak Afşin Devlet Hastanesi ortaklığında serviks kanserine farkındalık oluşturmak amacıyla hastanemize stant açtık. Afşin Devlet Hastanesine gelen tüm vatandaşlarımız çevirip kanser ve taramalar hakkında bilgi verdik." dedi.

Serviks kanserinin sık görülen bir kanser türü olduğunu ve erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebileceğine değinen Binboğa, "Dünya’da 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8. kanser türüdür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle “Rahim Ağzı Kanseri” önlenebilir bir hastalıktır. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmalarını öneririz. Halkımızı kanser taramalarını yaptırmaya KETEM’e davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Afşin Devlet Hastanesine desteklerinden dolayı teşekkür eden Binboğa, vatandaşlara pembe kurdele takarak, broşür verdi.

Editör: Haber Merkezi