1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Dr. Halil Kalkan, vatandaşları kanser konusunda uyardı.

Kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada gelen bir toplum sağlığı problemi olduğunu söyleyen Afşin Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Sorumlusu Dr. Halil Kalkan,  Afşin Toplum Sağlığı KETEM biriminde ücretsiz olarak kanser taraması hizmeti verildiğini kaydetti.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla 2 Nolu Sağlık Ocağı'nda stant kuran KETEM birimi, vatandaşlara broşür dağıtarak, kanser hastalığına dikkat çekti.

Dr. Halil Kalkan “Bu hafta 1-7 Nisan Kanser Haftası. Toplum Sağlığı Merkezi olarak her gün farklı bir etkinlik olma üzere halkı bilgilendirmek amacıyla çeşitli stantlar ve sağlıklı yaşam araçlarıyla görsel materyallerle bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Kanser günümüzde yaygın bir hastalık fakat erken teşhisle yok edilebilir. Bu konuda Toplum Sağlığı Merkezi olarak açtığımız stantlarda hizmet almaya gelen vatandaşlarımızı bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Çarşamba günü semt pazarına giderek vatandaşlarımıza kanser konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Biz her zaman söylüyoruz, kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun.” dedi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlık Teknisyeni Yıldız Binboğa ise kanser hastalığında erken teşhisin önemine değinerek,  “Afşin Toplum Sağlığı KETEM Birimi olarak 1-7 Nisan Kanser Haftası için bir çalışma yapıyoruz. Başarabilirsek çarşamba günü için Pazar yerinde sağlıklı yaşam aracıyla stant açacağız. Amacımız insanlara ulaşmak ne kadar insana ulaşırsak bizim için o kadar iyi çünkü kanser günümüzün en çok öldüren hastalıklarından bir tanesi.

Kanser erken teşhis edilmezse çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Maddi ve manevi yönden baş edemeyecekleri durumla karşı karşıya kalıyorlar. Bizim amacımızda erken teşhis ve vatandaşları bilinçlendirmek. Ancak toplum ön yargılı davranıyor, kanser deyince insanlar bir adım geri çekiliyorlar. Böyle sağlıklı yaşıyorum zannediyorlar ama yaşam kalitelerinin ne kadar düşük olduğunu ne kadar bünye olarak yakın olduklarının farkında olamayabiliyorlar. İstiyoruz ki bizi duysunlar, dinlesinler, erken teşhisin önemini anlasınlar. Özellikle bağırsak kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Herhangi bir doku, organ kaybı olmadan dahi insanlar yaşamına devam edebiliyorlar. Çalışmalarımız hafta boyunca devam edecek. Çarşamba günü semt pazarında perşembe günü ise Şehit Er Ömer Erüstün Meydanında çadır açmayı düşünüyoruz. Kadın ve erkek için taramalarımız var. Erkekler için 50-70 yaş arası bağırsak kanseri kadın için 40-69 yaş arası mamografi çekip taramalarımızı hiçbir bedel almadan yapıyoruz. Sadece kimliklerinin yanlarında olması yeterli oluyor bizim için. 10-15 gün sonrada tarama sonuçlarını alıyorlar. Allah kimseye böyle bir hastalık vermesin. Kansere yol vermeyelim yaşama yol verelim. Hayat önemli, ailemiz ve çocuklarımız için yaşıyoruz madem onlar için yaşıyoruz o zaman sağlıklı yaşayalım diyorum ve sağlıklı günler diliyorum.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi