Kış mevsiminde kar yağışı ve buzlamanın ardından vatandaşların, sokakta yürürken düşmemesi için ya da düşme sırasında alacağı çok basit önlemlerin yaralanma riskini azaltacağı bildirildi. 
Ortopedi Dr. Nusret Köse, muhabirine yaptığı açıklamada, kışa bağlı olarak oluşan buzlanmalarda ve kar üzerinde yürürken çok dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Düşmelere bağlı olarak pek çok yaralanmaların oluştuğunu ifade eden Dr. Köse, şöyle konuştu: 
“Havalar soğuk olduğu için çok sıkı giyiniyoruz. Bunlar bizim hareketlerimizi ve görüşümüzü engellememelidir. Merdivenlerden çıkacaksak korkuluklardan tutunulmalı ve her adımımızı yere tam basacak şekilde atmalıyız. Adım atarken ayağımızın yere düz basması çok önemli. Ucuyla, kenarıyla, değil düz basmalıyız. Elimizde paket taşıyorsak vücuda dengeli dağılım yapmalıyız. Karda, buzda yürürken, dengemiz adım attığımız ayakta olmalıdır. Normal yürüyüşlerimizde ağırlığımızı vücudumuza dengeli şekilde dağıtırken karda bu kuvvet adım atılan ayağa kaydırılmalıdır.” 

“ELLERİMİZ CEBİMİZDE YÜRÜMEMELİYİZ” 
Dr. Köse, kısa adımlarla ve yavaş yavaş yürümenin çok önemli olduğunu belirterek, yürüyüş sırasında ara ara durarak yürümenin mevcut hızı azaltacağından daha güvenli olduğunu vurguladı. 
Yürüyüş sırasında dizlerin hafif bükülmesinin düşme olasılığını azaltacağını anlatan Dr. Köse, şunları söyledi: 
“Ellerimiz cebimizde yürümemeliyiz. Ellerimizin ve kollarımızın serbest, açık olması dengemizi daha kolay sağlamamıza yardımcı olur. Düşmeye de hazırlıklı olmalıyız. Bu durumda da şunlara dikkat etmeliyiz; genelde el ve kollar kullanılarak düşmeyi engellemeye çalışırız. Bu her zaman işe yaramayabilir. Düşme ihtimaline karşı kendimizi koruyacak önlemler almalıyız. Örneğin, sırt üstü düşüyorsak hemen çenemizi göğsümüze doğru yaklaştırıp kafamızı öne eğmeliyiz ve başımızın yere çarpmasını engellemeliyiz. Yüz üstü düşmelerin vücuda zarar vereceği için düşme tehlikesi anında yana doğru devrilip yuvarlanarak düşmeye çalışmak daha güvenli olacak. Burada önemli olan düşmelerde başı yere çarpmamak.” 
Dr. Köse, buzlanmanın olduğu zamanlarda araçların kontrolünün yayalarınkinden zor olabildiğini anımsatarak, “araç nasılsa frene basar” düşüncesiyle karşıdan karşıya geçilmemesi gerektiğini vurguladı.

“KIŞLIK AYAKKABIDA, KARDA TABANI KAYMAYACAKLAR TERCİH EDİLMELİDİR” 
Kışlık ayakkabıların tabanlarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Köse, şöyle devam etti: 
“Tabanı, karda kaymayacak ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer botlarınızın kaydığını fark ettiyseniz, çoraplarınızı çıkarıp botlarınızın üzerine geçirebilirsiniz. Bunlar yolda kaymayı kesinlikle engelleyecektir ve yolu kavramımızı artıracaktır. Yaşlıların kemik yapısı zayıf olduğundan gençler gibi düşüp tekrar kalkıp yola devam edemeyebilir. Düşmeler, onlarda kalça kırıkları gibi ciddi kas ve iskelet sistemi yaralanmalarına neden olabilir. Yaşlılar düştüyse mutlaka bir sağlık kurumuna gidip muayene olmalıdır. Bir insan ayak bileği burkulduğunda üzerine basıp yürüyebiliyorsa, endişelenecek bir şey yoktur. Ciddi bir yaralanma olduğunu düşünüyorsak, üstüne basamıyorsak, bastığımız zaman çok ciddi ağrılar oluşuyorsa ve çok fazla şişmişse bir uzmana gözükerek, yaralanmanın derecesi belirlenmeli ve neticesinde bir tedavi uygulanmalı. Bazı durumlarda bağlarda kopukluk ve yırtıklar olabiliyor. Bu da cerrahi tedavi gerektiriyor.”

Editör: Haber Merkezi