Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, hastalıklara karşı korunmada aşının dünya tarihindeki en büyük keşif olduğunu belirtti.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan "Etkin ve kapsayıcılığı yüksek aşılama çalışmalarımız sayesinde aşı ile önlenebilir hastalıklardan hepatit A ve B, boğmaca, invaziv bakteriyel hastalıklardan pnömokok ve Hib menenjiti, sepsis ve bakteriyemi; suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçık vaka görülme sıklıkları da oldukça azalmıştır. Aşılar son derece güvenilir ürünlerdir" dedi.

Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Aşı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, son yıllarda giderek artan aşı reddi nedeniyle bazı hastalıklarda artış gözlendiğini söyledi.

Aşılamanın yaklaşık 230 yıldır bütün dünyada uygulanan, milyonlarca ölümü engelleyen, bazı hastalıkları ortadan kaldıran "en etkili" ve "ucuz" sağlık koruma yöntemi olduğunu dile getiren Kalkan, “24-30 Nisan aşı haftası sebebiyle sevgili Afşin halkını aşılamanın önemiyle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle toplumsal duyarlılığımızı bu konuda arttırmamız lazım. Aşılamam bir toplumda en önemli etkendir. Kişi hastalığa yakalanmadan önce vücudunun bağışıklık kazanmasını sağlamasıdır. Aşı reddiyle ilgilide maalesef Afşin’imizde de yanlış gördüğümüz davranış şekilleri var. Bunlarla ilgili de kafasında soru işareti olan vatandaşlarımız varsa Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğüne gelerek istedikleri soruları sorabilirler. Aşı zararlı bir şey olsaydı başta biz olmak üzere hiç kimse çocuğunu yaptırmazdı. Aşıda herhangi bir zarar verici madde yok. Aşının oluşturabileceği zarar %1 bile değildir. Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Aşılanmadığından bir çocuğun hastalık kapması ve topluma yayılması çok ciddi zararlar ve masraflar oluşturur. Sadece kendi çocuğunun sağlığı için değil, başka birinin çocuğu için aşı gereklidir. Aşı toplumsal bir korumadır. Herkes aşılı olursa herkes sağlıklı olur. Bizler 24-30 Nisan arası sahada aşıları eksik kalmış kardeşlerimize aşı yapmayı amaçlıyoruz. Umuyorum ki halkımızın bu konuda duyarlılığı yüksek. Aşı sadece sizin çocuğunuzu korumaz tüm toplumu korur. ”açıklamasında bulundu.

Bireyde aşının eksik olması sağlık çalışanları nedeniyle değil, ailenin ihmali sebebiyle oluştuğunu vurgulayan Kalkan, şunları söyledi:

“Eklemek istediğim bir konu daha var. Afşin sınırları içerisindeki tüm vatandaşlara şunu belirtmek isterim ki Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak gerek aile hekimlerimiz gerek aile sağlığı ve sağlık müdürlüğü çalışanları tarafından yapılan aşılama oranı %98 seviyesindedir. %2’lik kısma ulaşmaya çalışıyoruz. Bireyde aşının eksik olması biz sağlık çalışanları nedeniyle değil tamamen vatandaşlarımızın vurdumduymaz davranmasının neticesidir. Bizler sizler için varız, aşıdan korkmayın."

Editör: Haber Merkezi