Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et” günü etkinlikleri kapsamında Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde stant açtı.

Afşin Rabia Parkında Afşin Kaymakamlığı, Afşin Belediyesi, Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afşin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi Personelleri “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et” günü kapsamında farkındalık oluşturmak için stant açtı.

Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğunu ifade eden Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Gülbeyaz Şahin, “ Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi Personelleri olarak katılım sağladık ve stant açtık. Fiziksel aktivitenin bu kadar azaldığı günümüzde hareketliliği biraz arttırmak adına farkındalık yaratmak için düzenlenen bir gün. İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğinde gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. "dedi.

Kanser Taramaları Ücretsiz

Etkinlikte stant açarak vatandaşları kanser hastalıkları konusunda bilgi veren Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) biriminden yetkililer, İlçe Sağlık Müdürlüğündeki kanser taramalarının tamamen ücretsiz olduğunu belirttiler.

Kanser hastalıklarının önüne geçilmesinde en önemli adımın erken teşhis olduğunu dile getiren KETEM birimi yetkilileri, " Kanser hastalıkları çağımızın ciddi sorunlarından biridir. Kanserin önüne sadece erken teşhis ile tedavi edilmesiyle sonuç alınıyor. KETEM olarak bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve meme kanseri için vatandaşlarımızı taramaya davet ediyoruz. Yapılan tüm kanser taramaları ücretsizdir" diye konuşturlar.

Dünyada her yıl yarım milyon kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını dile getiren yetkililer, "HPV testi ile rahim ağzı kanseri 10-15 yıl öncesinden yakalanabilmektedir. 5 yılda bir yaptırılan HPV testi rahim ağzı kanserinden korunmak içi en iyi yöntemdir. 30-65 yaş aralığındaki kadınlar HPV testi için KETEM’e başvurunuz. “açıklamasında bulundular.

Meme kanserinin ise düzenli mamografi çekilerek erken tespit edilebilen bir hastalık olduğunu aktaran yetkililer, “Memem kanseri erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu dönemdeki tespit durumda meme kanseri iyileşme şansı %98’dir. Erken tespit için kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmaları, mamografi çektirmeleri gerekir. 40-69 yaş arlığındaki kadınlar mamografi için KETEM veya aile hekiminize başvurun.” İfadelerini kullandılar.

Son olarak bağırsak kanseri hakkında bilgi veren Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi personelleri, “Bağırsak kanseri kalın bağırsağın kanseridir. Bağırsak alışkanlığında değişiklikler olması, büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdest yapılamaması, gaz çıkarılamaması, hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi olması bu kanserin belirtilerindendir. 50-70 yaş aralığındaki bireylerin iki yılda bir kez dışkıda kan tetkiki yapılır. 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılır. 50-70 yaş aralığındaysanız tarama için Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM’e başvurunuz. “

Editör: Haber Merkezi