Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, vatandaşları soğuk havalarda gribe karşı korunma sağlamaları konusunda uyardı.

Havaların soğumasıyla birlikte influenza virüslerin neden olduğu grip hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, hastalığa yakalanmamak için mevsimsel grip aşısının yaptırılmasının, grip olmadan aşı olmaları gerektiğini söyledi.

Hatipsoylu, “Çok sıcak dönemlerde kalp damar sağlığı sorunları, tansiyon yüksekliği gibi sorunlar artarken, soğuk mevsimlerde genellikle alt ve üst solunum sistemi hastalıkları daha artabilir. Soğuk havalar mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarını da tetikleyebiliyor” dedi.

Havaların soğuması ile birlikte vatandaşların ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların kullanımı arttığını aktaran Hatipsoylu, “Bu amaçla en sık kullanılan Non-steroidantiinflamatuar denen romatizmal ilaçlar, mide ve bağırsağa hasar verebilme potansiyeline sahiptir. Bu ilaçların çok kullanımının sebeplerinden birisi, soğuk sebebiyle soğuk algınlığı veya iskelet ve eklem rahatsızlıklarının sebep olduğu ağrıyı azaltmak içindir.Yapılan bilimsel çalışmalar özellikle kış ve bahara geçiş döneminde mide bağırsak hastalıklarına ait şikayetlerin ve hatta ülser kanamasının arttığını göstermektedir.İlerleyen yaşla birlikte bu rahatsızlıkların olma ihtimali daha artmaktadır. Özellikle ileri yaştaki insanlarda ve hele de birlikte başka ciddi hastalıklar da varsa mide bağırsak hastalıklarının oluşması ihtimali artmaktadır.Bu nedenle, havalar soğurken gereksiz ağrı kesici romatizmal ilaçların kullanımından uzak durulması, bunların hekimin önerileri eşliğinde kullanılması durumunda en iyi korunma uygulamasını yapmış olacaksınız” açıklamasında bulundu.

Vatandaşların hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmaları gerektiğini ifade eden Hatipsoylu, son olarak şu ifadeleri kullandı; “Vatandaşlarımız grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Doğru ve yeterli beslenmeliyiz. Özellikle gribe karşı soğan, sarımsak ve protein içerikli ürünler tercih etmeli ve bol bol C vitamini içeren besinler yemeliyiz. Elleri, kulakları ve yüz kısmımızı mümkün olduğunca iyi kapatmalıyız. 5 dakikadan daha uzun süre sabit kalmamalıyız. En azından durduğumuz yerde kendi kendimize hareket etmeliyiz. Düşme riskine karşı asla ellerimiz ceplerimizde yürümemeliyiz. İçine su almayan ve kaymaya karşı dirençli olan kışlık ayakkabıları ya da botları tercih etmeliyiz”

Editör: Haber Merkezi