Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, Afşin Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunda öğretmen ve öğrencilerine yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) ve aşı hakkında bilgilendirme eğitimi verdi.

24-30 Nisan Aşı haftası dolayısıyla okullarda bilgilendirme eğitimi düzenlen Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü yaz döneminin gelmesiyle birlikte öğrencilere, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunma ve farkındalığı artırmak amacıyla bilgi veriliyor.

Baharla birlikte kenelerin doğada görülmesi, bağ bahçe işlerinin başlaması, hayvanların meralara çıkması ile kenelerle temasın artacağını belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Tıbbi Teknolog İsmail Kızılay, aşının ise insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını söyledi.

Tıbbi Teknolog İsmail Kızılay, “Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. KKKA, daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile, Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,  Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir, Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. ”ifadelerini kullandı.

Kızılay, “KKKA’nın Belirtileri ise, yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar görülür. Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir.  Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak tedavi, hastaya verilen destek tedavi ile sağlanmaktadır” dedi.

Aşının bir çok hastalıktan koruduğunu aktaran Kızılay, “Aşı, DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio, çocuk felci, hepatit B Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık,  siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. “ açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi