Salatadan, şerbete kadar birçok farklı ürüne lezzet üslüğü yapan koruküzümün olgunlaşmamış, ham hali olarak biliniyor.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Lezzetinin yanı sıra içinde doğanın en güçlü antioksidan maddeleriyle yüzlerce yararlı madde de bulunduruyor. İştah açıyor. Göz ağrılarını dindiriyor. Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Deride oluşan kızarıkları gideriyor, bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlığı önlüyor. Ayrıca sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, vücudu serinletip, rahatlatıyor. 

Her yıl Haziran sonu Temmuz başı gibi başlayan Koruk mevsimini özellikle beklediklerini belirten Ramazan Bingöl Et Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl “Gelenekselliğin önemini vurgulamak, unutulmak üzere olan değerlerimizi canlı tutmak, ecdadımızın bize bıraktığı güzellikleri yaşamak ve nesillere aktarılmasını sağlama amacı ile her yıl mevsiminde Koruk salatası ve Şerbeti yapıyoruz. Bizim gibi bu lezzeti, sayılı günlerinde, dolu dolu yaşamak arzusu içerisinde olan misafirlerimiz ile paylaşıyoruz. Besleyici, yararlı, şifalı koruk şerbeti belki artık yılın her ayında içilebiliyor ancak bu mevsimdeki tazelik ve tadını özellikle de serinletici özelliğini bulmak zor” dedi. Ayrıca restorana ait çok özel tarif reçetelerini de paylaştı. 

SERİNLETEN ŞİFA

Sıcak yaz günlerinde değişik lezzet arayanlar için Koruk şerbeti ve salatası, zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden. 

Nasıl yapabilirim?

Malzemeler 

1 kilogram koruk 
2 su bardağı toz şeker 
2 litre su 

Hazırlanışı 

Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir. Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır. Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır. Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür. Toz şeker, su içinde eritilip, şerbet yapılır. Koruk suyu da şerbete karıştırılır. Bol miktarda buz eklenip, servis edilir. 

Koruk Salatası Tarifi: 

Malzemeler 

Koruk 
Kuru soğan 
Al biber 
Çarliston biber 
Taze soğan 
Maydanoz 
Sumak 
Pul biber 
Kuru nane 
Domates 

Yapılışı 

Biberleri, maydanozu taze ve kuru soğanları ince kıyın. Domatesi de doğrayıp baharatlarla güzelce harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerine koruğu ekleyin. Nar ekşisi zeytinyağı ve 2 adet buz ilave ederek servis yapın. 

Editör: Haber Merkezi