Türk Kızılayı Kahramanmaraş Kan Bağışı Tırı Sorumlusu Gökhan Fırat, son zamanlarda artış gösteren sıcaklar kan bağışlarını etkilediğini söyledi.

Sıcak havanın etkili olması nedeniyle kan bağış oranlarında düşüş yaşandığını ifade eden Fırat, kan kaynağının sadece insanda bulunduğuna ve yapay olarak üretilemediğine dikkat çekti.

Kan ve kan bileşenlerinin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirtilen Türk Kızılayı Kan Bağışı Tırı Sorumlusu Gökhan Fırat, Türkiye'de her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Vatandaşların sıcak havalardan dolayı dışarı çıkmakta zorlandığı bu nedenle sabah ve öğle saatlerinde kan bağışlarında azalma olduğunu ve kan stoklarının azaldığına değinen Fırat, açıklamada şunlar kaydetti:

"Yaz aylarında kan bağışı oranları düşüş göstermektedir. Hava sıcaklıklarının aşırı artması kan merkezimizin sorumluluk sahasında sürdürdüğümüz kan bağışı kabul faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir. Kan stoklarımız şu an sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastalardan durumu acil olanların ihtiyaçlarını karşılamaya yeterken diğer hastaların ise tedavilerinde gecikmelere sebebiyet verebilecek oranlarda olmaması için duyarlı vatandaşlarımızın kan bağışında bulunmasını istiyoruz."

"Kan bağışında bulunun"

Türk Kızılayı Tırının 6-7 Eylül’de Afşin’de olacağını söyleyen Türk Kızılayı Kan Bağışı Tırı Sorumlusu Gökhan Fırat, kan stoklarının tekrar bölgedeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların ihtiyaçlarını sorun yaşanmadan karşılar seviyelere ulaşması için kan bağışı davetinde bulunmaları gerektiğini belirtti.

Fırat, "Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu tekrardan hatırlatalım. 18-65 yaş aralığındaki tüm bireyleri Türk Kızılayı Kan Hizmet Birimlerine kimlik belgeleri ile kan bağışında bulunmaya bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi