Arıların sindirim enzimi, bitkiler tarafından üretilen reçineli maddelerle karıştırıldığında ortaya propolis adı verilen yapışkan bir madde çıkıyor. Arıların kendilerini korumak, kovanlarını ve peteklerini temizlemek için ihtiyaç duyduğu propolisi insanlar da tıbbi amaçlar için kullanıyor.

Propolis, çiğnenerek, süte karıştırılarak veya tentür (alkolün eritici etkisiyle elde edilen sıvı ilaç) olarak tüketilebilir. 

Propolisin faydaları

Ağızdan alındığında propolis tentürü, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, iltihabı azaltıyor ve antioksidan görevi görüyor. Bunun yanı sıra haricen kullanıldığında yaralı dezenfekte ediyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor, cildi gençleştiriyor, uyuşturuyor ve mantar enfeksiyonlarını ortadan kaldırıyor.

Doktorlar propolisi bademcik iltihabı, faranjit, sinüzit, kulak iltihabı, soluk borusu iltihabı, bronşit ve zatürre gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanmayı öneriyor. Aynı zamanda grip ve uçuk gibi viral enfeksiyonlar ile diş problemleri, kadın hastalıkları ve mide hastalıklarında da kullanılıyor.

Propolis nasıl kullanılır?

Bademcik iltihabı ve faranjit için propoli tentürü ile 1:10 oranında sodyum klorürü karıştırıp gargara yapın.

Diş problemleriniz varsa aynı karışımla ağzınızı çalkalayın.

Sinüzit ve sinüs enfeksiyonlarına karşı aynı karışımla burnunuzu ıslatın.

Kulak iltihabını tedavi etmek için pamuğa propolis tentürü sürüp kulağınıza koyup bekletin. Çocuklarda uygulamadan önce mutlaka 1:1 oranında suyla karıştırmalısınız.

Solunum yolu hastalıkları için bir damla propolis tentürünü 5 ml sodyum klorürle karıştırıp koklayın.

Propolisi genel tonik olarak da kullanabilirsiniz. 15-20 damla propolis tentürü ile 1 yemek kaşığı süt veya suyu karıştırıp yemekten 30 dakika önce için.

Mide problemleriniz için 15-20 damla tentürü 100 ml sıcak suyla karıştırıp yemekten yarım saat önce için.

Cildinizdeki yaralarını, uçukları, mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için saf tentürü losyon olarak problemli bölgeye uygulayın veya bandaja sürün.

Propolis, arı ürünlerine alerjisi olan kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır. Çocuklar, hamile kadınlar ve sürücüler Alkol bazlı propolis tentürünün oral yolla alımından kaçınmalıdır. Propolis içeren ürünler alerjik reaksiyona neden olabileceği içni çocuklara verilmemelidir.

Herhangi bir alternatif tıp yöntemini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız!

Editör: Haber Merkezi