Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat  evde bakım ücretleri hakkında açıklama yaptı. 
Yapılan açıklamada "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çıkarmış olduğu Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, engelli evde bakım maaşı hizmeti veriliyor. Evde bakım maaşı almak için ise 3 temel şart bulunduğunu söyleyen Sertpolat, "Bu şartların engellinin ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu, ayrıca raporda ağır engelli bölümünde evet yazması gerektiğini ve gelir durumunun ikametgahta bulunan kişi başına düşen gelirin 784,98 tl' nin altında olması gerekir" dedi.

Kahramanmaraş' ta rapor vermeye yetkili olan hastanelerimiz ise Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi ve Elbistan Devlet Hastanesi olduğunu bildirdi. 

Engellinin bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması gerektiğini bildiren Sertpolat açıklamalarına "Bakıma muhtaç engelli, yeme. içme, tuvalet. banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir. Bu doğrultuda komisyon üyeleri tarafından engellinin durumu değerlendirilerek raporu hazırlanır" diye devam etti. 

Gelir kriterlerine hakkında ise Sertpolat"engellinin bulunduğu hanede yaşayan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Asgari ücrete gelen zam ile muhtaçlık sınırı değişmiştir. Bu kapsamda 31 Aralık 2015 Tarihli ve 29579 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı ile belirlenen asgari ücret tutarları doğrultusunda 2016 yılının ilk altı aylık dönemi için evde bakım yardımı muhtaçlık sının 784.98.-TL olmuştur. Ayrıca 2828 sayılı Kanunun Ek 7 inci maddesi ile Maliye Bakanlığının 4 Ocak 2016 tarihli genelgesi doğrultusunda 1 Ocak 2016-30 Haziran 2016 tarihleri için hesaplanan evde bakım yardımının aylık tutarı 888.17.-TL olarak belirlenmiştir. Evde bakım maaşı hizmetinden yaralanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.
Editör: Haber Merkezi