Doğuştan iki kolu ve bir bacağı olmayan, güler yüzü ve pozitif enerjisiyle insanları kendine hayran bırakan Psikolog İlknur Peder, hayatı boyunca zorluklarla karşılaştığını, insanların yadırgadığını hatta okuması gereken dönemde bunun bile engellendiğini söyledi. Hiçbir zaman hayata tutunmaktan vazgeçmediğini bazı zamanlarda umudunu kaybetse bile azmiyle her şeyi başarabileceğini düşünerek inancını kaybetmeden yoluna devam etti. 

Yolu Kesişen Hayata Bambaşka Bakıyor

Hayatı, kaderi, engelleri, imkânsızlıkları sorgulamayı bırakarak kendine verilen başka bir yeteneğin olduğunu ve Allah’ın adil olduğunu düşünmeye başlayarak kitaplar okuyarak kendini geliştirip sınavlara hazırlandı. Sonunda Psikolog olan İlknur Peder, 10 yıldır aile terapistliği ve verdiği seminerlerle insanlara umut oluyor. Peder ile yolu kesişenler ise onun hem engelli olduğu halde başardıklarını hem de yine de şükredişini görünce hayata bambaşka bakıyor. 

Hayatta istediklerini yapabilmek için çok zorlandığını ama zorluklara karşı asla boyun eğmediğini söyleyen Peder, ön yargıları yıkarak kendini topluma kabul ettirdiğini ancak yine de bazı zorluklarla karşılaştığını belirtti.

 Engellilerle ilgili algıyı değiştirmek için toplum olarak herkese büyük iş düştüğünü söyleyen Peder, “Zihniyetimizi değiştirmeliyiz. Engellilerin evlerinde oturmaları gerektiği düşüncesini silmeliyiz. Engellilerin de bu hayatta var olduğunu ve topluma faydalı olmak istediklerini bilmeliyiz” dedi.

 En Büyük Engel İnsanın Kendine Acıması

 Kendine acıyan insanın elindeki hiçbir imkânı değerlendiremeyeceğini söyleyen Peder sözlerine devam etti;

 “Kendimize acıdığımız zaman hayata dair hiçbir inancımız kalmaz buda bizim en büyük engelimizdir. Hayatı doğallığı ile kabul etmeliyiz. Danışanlarıma da bazen kendi yaşantımdan örnekler veriyorum. Hayatı yeniden yorumlamayı, umutla yaşamayı öğretmeye çalışıyorum. O zaman hayat daha güzel olacaktır.

 Hayat bize engeller sunuyor. Toplumdaki ön yargılar bitmiyor. Ben elimden geldiğince o engelleri aşarak kendime güzel bir hayat kurmaya çalışıyorum. Hem kendime hem başkalarına verimli olabileceğim bir hayat yaşamaya çalışıyorum. Engelli ailelerinde kendi ön yargılarını kaldırmaları gerekiyor. Negatif söylemlerle engelli insanları engellememeliler aksine destek olup neler yapabileceklerini görmeli başarılarına destek olmalılar" dedi.

 Recep Tayyip Erdoğan'dan Çiçek Aldı 

2013 yılında dönemin Başbakanı olan Erdoğan ile 'İstahdamda Engel Yok' programında bir araya gelen Peder, sohbetinin ardından Erdoğan'dan çiçek aldı. Programda da devletin engellilere ne kadar önem verdiğini anlayan Peder, Devletimizin engelli vatandaşlar için bir takım çalışmaları var. Bizde elimizdeki imkânlarla oturduğumuz yerden bile bir üretkenlik yapıp topluma faydalı bireyler olabiliriz” dedi.

 Evde Bakım Elemanı Sistemi Oluşturulmalı

 Engelli insanların ailelerine bağımlı yaşamamaları gerektiğini vurgulayan Peder, Türkiye’de engellinin kendi evinde bağımsız yaşamasını sağlayacak sistemin olmadığını söyledi.

“Engelliler özgür değiller. Kendi evlerinde bile özgür değiller. Ailelerine bağlı yaşamak zorundalar. Kendilerini ailelerine yük gibi hissediyorlar. Bu nedenle yardımcı bakım elemanı, refakatçısı olsa hayat daha güzel olur. Böyle bir çalışma olmadığı için aileye bağlı yaşıyorlar. Kendi ayaklarının üstünde duramıyorlar.

 Devlet tarafından yetiştirilen yardımcılarla daha rahat olunacaktır. En büyük hayalim devletin bizler için eğitimli yardımcılar tahsil etmesi. O zaman bizler kendimizi daha iyi hissedeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi