Tütün kullanımının, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Hatipsoylu, dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Hatipsoylu, “Ülkemizde bu sayı yılda yüz bin kişidir ve tüm ölümlerin %23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.2 milyar, ülkemizde ise 15 yaş üzeri 16 milyon kişi tütün kullanmaktadır” dedi.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğunu aktaran Dr. Hatipsoylu, “Tütün ürünlerinde 4000’den fazla zararlı kimyasal madde bulunmakta olup, esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir. Bu maddeleri içeren tütün ve tütün ürünlerinin bir nefes çekilmesiyle zararlı maddeler dolaşıma karışır ve zaman içinde sağlık sorunları başlar” açıklamasında bulundu.

Sigaranın yol açtığı başlıca sağlık sorunları sıralayan Hatipsoylu, “Sigara kullanımı kalp ve damar hastalıkları, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç, midede gastrit, ülser ve mide kanseri, ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, ağız kokusu ve dişlerde sararma, gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesi gibi olumsuz durumlara yol açar. Sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişilerde pasif içicilik söz konusudur. Tütün dumanına maruz kalmak kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkiler gibi etki göstermektedir” ifadesini kullandı.

Sigaradan kurtulma yönündeki en önemli unsurun, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığı olduğunu ifade eden Hatipsoylu, sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Hatipsoylu, “İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar, ücretsiz ilaç dağıtım merkezlerinden verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar edilmemelidir. Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek alınabilmektedir. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olmasını diliyor, sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Dumansız ve sağlıklı bir yaşam temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi