Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İlhan Demir, velileri uyararak, 2017-2018 eğitim ve öğretim dönemine başlarken, çocuklarda vücutta oluşabilecek risk faktörleriyle mücadelede aşılamanın önemine dikkat çekti.

 Okul öncesi çeşitli hastalıklara karşıt önlem amaçlı aşılamanın yapılması gerektiğini belirten Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İlhan Demir, vücudun hastalıklarla savaş sırasında çeşitli antikorlara yenik düştüğünü ve buna karşıt önlem almanın en etkili yolunun aşılar olduğu belirtti.

Demir,  "Aşı, vücutta hastalıklara karşı koruyucu antikor dediğimiz, insan ve hayvanlarda hastalık yapabilen virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkisinin ortadan kaldırarak sağlam kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelerdir. Bu yüzden aşıların tedavi edici özellikleri olmadığını yani herhangi bir hastalık oluştuktan sonra veya geçirdikten sonra aşı yapmanın bir önemi yoktur."dedi.

NEDEN AŞI OLMALIYIZ?

İnsan vücudu kusursuz bir yapı ve amacı her koşul altında yaşamını yani kendisini korumaktır diyen Dr. İlhan Demir, “Hastalığı geçirirken vücudumuz hastalığın mikrobunu yenebilmek için ciddi bir savaş veriyor. Bu savaşta ana silah ise ürettiği antikorlar. Oluşan bu antikorlar sayesinde insanlar çoğunlukla kabakulak, kızamık, suçiçeği gibi hastalıkları sadece bir kez geçirir, çünkü bağışıklık sistemimiz daha sonra aynı mikroorganizmayla karşılaştığında onu tanır ve daha önce ürettiği antikorlar sayesinde o mikroorganizmanın vücutta hastalık oluşturmasını engeller. Hiçbir hastalığı geçirmek aşılanmaktan daha zararsız ve hafif olamaz. Aşı yapılacak kişinin sağlık yönünden aşı yapılmaya uygun durumda olması gerekir. Bazı durumlar, hastalıklar ve tedaviler aşı yapılmasına engel oluşturur. Bazı aşılar bu durumda istenilen etkiyi sağlayamazlar. Dolayısıyla takip eden hekime danışılarak aşı yapılmalıdır."ifadelerini kullandı.

 ‘HASTALIK VARKENDE AŞI OLUNABİLİR’

Aşılar çok güvenilir maddelerdir diyen Demir, "Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler. Ülkemizde kullanılan aşılar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen ve onaylanan GMP (İyi Üretim Prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş olan aşılardır. Ayrıca kullanılacak aşılar teslim alınıp sahada kullanıma sunulmadan önce, Ulusal referans laboratuvarlarımızda da test edilmekte ve uygun olduğu kanıtlanan aşıların kabulü yapılmaktadır. Aşılar ilaçlar gibi biyolojik ürünler oldukları için aşılamadan sonra çok nadir olarak vücutta ve aşı yerinde bir takım yan etkiler oluşabilir.

Aşı ile ilişkili yan etkiler çoğunlukla lokal - uygulanan bölgede- şişlik, ağrı, kızarıklık, ateş, kırıklık gibi yan etkilerdir. Aşı sonrası istenmeyen olayla karşılaşıldığında mutlaka doktora bildirilmelidir."

Bebeklerin vücutlarına aynı anda birden fazla aşı uygulanabileceği çalışmalarda gösterilmiştir. Ülkemizde aşı ile önlenebilen hastalıkların birçoğundan zaten kurtulmamış mıydık, aşılamaya gerek var mı? Aşılar sayesinde, aşı ile önlenebilen hastalıkların birçoğu ülkemizde artık yaygın değildir. Ancak aşılamayı durdurursak ülkemizde görülen birkaç vaka dahi hızla onlarca veya yüzlerce vakaya dönüşebilir. Kızamık, boğmaca, su çiçeği salgınları ve diğer hastalıkların yaygın olmamasını yüksek aşılama oranına borçluyuz. Tam bir aşılama uygulanmayan çocuklar ciddi derecede hastalanabilir ve hastalığı topluma yayabilirler. Aşının kullanılabileceği hastalıklarda aşı kullanımı bırakılırsa hastalık geri dönebilir.

Eğer insanlar aşı yaptırmazsa, daha az bilinir hale gelmiş hastalıklar (örneğin çocuk felci ve kızamık) kısa bir sürede tekrar ortaya çıkarlar. Aşılarda kullanılan tiyomersal miktarının bir sağlık riski oluşturduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Herhangi bir bilimsel çalışma sonucu olmamasına rağmen bu kimyasalın oluşturduğu sağlık riskleriyle ilgili çok sayıda endişe göz önüne alınarak son yıllarda aşılarda koruyucu madde olarak kullanımı azaltılmıştır."

 Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk, sağlıklı toplum olduğunu belirten Demir, ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen aşılar sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığını. Bulaşıcı hastalıklar ve zararlarından korunmanın en kolay yolu aşılanma olduğunu ifade etti.

 

Editör: Haber Merkezi