Çoğu kişi papatya çayını saç rengini açmak için kullanıldığını biliyor, oysa sağlık açısından çok daha fazla faydası var. Şenpiliç "Dengeli Beslen Harekete Geç" Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ister kuru ister taze papatyadan hazırlayabileceğiniz çayın faydalarını sizin için açıkladı.

1. Karın kramplarına iyi gelir

Papatya çiçeğinde bulunan güçlü antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikleri mide krampları için çok etkili bir ilaçtır. Gaz ve ağrıyı gidermek için sabah ve akşam, günde iki kez çaydan içilir.

2. Uykuya yardımcı olur

Sizin de milyonlarca insan gibi sorununuz varsa yatmadan yaklaşık 30 dakika önce bir fincan için. Moleküler Tıp Raporlarına göre, papatya yaygın olarak hafif bir sakinleştirici ve uyku indüksiyonu olarak kabul edilmektedir. Sedatif etkiler beyindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanan apigenin flavonoid kaynaklı olabilir. Preklinik modellerdeki çalışmalar sırasıyla antikonvülsan ve CNS (merkezi sinir sistemi) depresan etkilerini gösteriyor. Hastalar üzerindeki araştırmada, hastaların 90 dakika içinde derin uykuya geçtikleri belirtiliyor.

3. Migreni rahatlatır

Baş ağrısı geldiğinde bir bardak papatya çayı içmeye başlayın. Baş ağrınız çok kötüye gitmeden önce içmeniz önemli.

4. İrritabl bağırsak sendromunu (IBS) azaltır

Mideniz ve bağırsaklarınız kötü ise bir fincan papatya çayı için. IBS'ye eşlik eden kramp ve ağrıları azaltabilir, bunun yanında aşırı gaz ve şişkinlikten kurtulabilirsiniz.

5. Bağışıklık artırır

Eğer sık sık soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız günlük olarak bir fincan veya iki papatya çayı içmenizde fayda var.

6. Yanık ve sıyırıkları iyileştirir

Papatya etkili bir bitki infüzyonu olarak değil, aynı zamanda topikal olarak da kullanılabilir. Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar, papatya çiçeklerinden yapılmış merhemleri yaraları iyileştirmek için kullanırlarmış. Papatyayı çay olarak demleyin. Soğuduktan sonra çay suyunu yara veya sıyrıkların üzerine sürmeniz yeterli olacaktır.

7. Koyu renk halkaları azaltır

Göz çevresindeki koyu renk halkalardan nefret ediyorsanız papatya çayını deneyebilirsiniz. İltihaplanmayı azaltır ve cildi sıkılaştırır, sizi yenilenmiş ve canlı bir görüntüye kavuşturur. İki çay torbasını ılık suya batırın ve beş dakika boyunca orada bırakın. Serinledikten sonra, yatıştırıcı bir sıkıştırma için onları gece gözlerinize yerleştirebilirsiniz. 

8. Cildinizi parlatır

Yaş ilerledikçe cilt lekelenebilir. Pürüzlü lekeleri nemlendirmek ve yok etmek için papatya çayını kullanın. Sadece 2 papatya çayı ile 2 bardak su kaynatın. Bir kaba dökün ve yüzünüzü buhara dikkatlice yerleştirin. Tedaviyi yoğunlaştırmak için başınıza bir havlu koyun. Cildinizi iyileştirirken sizi de rahatlatacaktır.

9. Akneleri önler

Papatya, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlarla yüklüdür. Bu nedenle sivilceye yol açan bakterilerin önlenmesinde faydalı olmakta. Gözeneklerinizi temiz tutmak ve bakterileri yok etmek için haftada birkaç kez yukarıda belirtildiği gibi buhar yöntemini kullanabilirsiniz.

10. Şişkinlik ve ağrıları azaltır

Aşırı ilaç kullanımdan veya yaralanmadan dolayı meydana gelen şişme çok acı verici olabilir. Ciddi yan etkilere neden olabilecek anti-inflamatuar ilaçlar almak yerine papatya çayı deneyebilirsiniz. Çay, vücudunuzun şişmesini azaltmak için çalışacak doğal anti-inflamatuar özelliklerle yüklü olmakta.

11. Kan şekerini ve diyabet hastalarındaki hasarı azaltır

Araştırmaya göre, yemekten sonra bir fincan veya iki papatya çayı içmek, şeker hastalarının kan şekerini düşürme, görme, sinir ve böbrek hasar riskini azaltmanın etkili bir yoludur.

12. Tiroid ve meme kanseri riskini azaltır

Yunanistan'daki birçok kişi bitki çayı ve ağırlıklı olarak papatya çayı içiyor. Araştırmacılar, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Yunanistan'daki tiroid kanseri oranının Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Avrupa'da bulunandan çok daha düşük olduğunu keşfettiler. Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.

Papatyada kereviz, meyveler ve maydanozda bulunan apigenin gibi flavonoidlerin anti-kanser potansiyeline katkıda bulunduğu düşünülmekte. Hayvan çalışmalarında apigeninin kanserli tümörleri küçülttüğü tespit edilmiş, 2011 yılında yapılan bir araştırma, apigeninin meme kanseri olan sıçanlarda tümör oluşumunu geciktirdiğini göstermiştir. 2013 yılında yapılan bir başka çalışma da apigeninin meme kanseri hücrelerinin kendi ölümlerini durdurma kabiliyetlerini engellediğini ortaya koymuştur.

13.  Cilt tahrişini azaltır

Güneş yanığı, kızarıklıklar, egzama ve böcek ısırıkları can sıkıcı ve acı verici olabilmekte. Papatya, antienflamatuar özelliklerinden dolayı ağrı ve tahrişi azaltabilir.

14. Kas spazmlarını giderir

Papatya çayı, kas spazmlarını sakinleştiren glisin seviyesi yükseltir. Glisin bilinen bir sinir gevşetici olup, aynı zamanda papatya çayını etkili bir kaygı ve stres yardımcısı haline getirir.

Editör: Haber Merkezi