Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açtığı stantla vatandaşları, “çağın vebası” olarak adlandırılan hastalığa karşı bilinçlendirdi.

Kahramanmaraş Piazza Alışveriş Merkezi'nde açılan stantta dağıtılan broşürlerde, AIDS’in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğu belirtilerek, “Mikrobu HIV adı verilen bir virüstür. Bu virüs, girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip görev yapamaz hale getirir” denildi.

Stantta görev alan halk sağlığı uzmanları, vatandaşların sorularını da yanıtladı. Uzmanlar, AIDS’nin temel olarak, “güvenli olmayan cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe geçmek suretiyle” bulaştığını söylediler.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanları, “Nakillerde AIDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalıdır. Kullanılmış veya dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler ile diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğneleri, jilet ve makas kesinlikle kullanılmamalı ve uygulanmasına izin verilmemelidir.Bedeniniz sizindir, sağlık kurumlarındaki müdahaleler ve Eliza testi sırasında aklınıza takılan soruları sormaktan kesinlikle çekinmeyin. HIV’in sperm sıvısı, genital sıvı, kan bulaşmış alet ve sıvının yaralı dokuya teması ile de bulaşabileceğini unutmayın“ diye konuştular.

Editör: Haber Merkezi