Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla başlattığı proje, Afşin’de de uygulanmaya başladı.

Afşin Toplum Sağlı Merkezi, yaydığı radyasyonla insan sağlığını tehlikeye sokabilen radon gazının etkileri için Afşin genlinde çalışma başlatıldığını kaydetti.

Afşin’de merkez mahallelere yerleştirilen radon gazı ölçüm cihazı Kale Mahallesi, Gaziosmanpaşa Mahallesi, Alparslan Mahallesi, Beyceğiz Mahallesi ve Yeşilyurt Mahallesi olmak üzere yaklaşık 40 cihazı belirli ikametlere Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlık Birimi tarafından yerleştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) daha önceden belirlediği 50 eve dedektörleri yerleştirdiklerini ifade eden Afşin Toplum Sağlığı Teknisyeni Durdu Özden, vatandaşların hala tedirginlik içerisinde olduğunu belirtti.

Özden, “Afşin’de radon gazı ölçüm cihazlarımızı belirlenen adreslere yerleştirdik. Radon gazı ölçüm cihazlarını yerleştirdiğimiz yerlerde dedektörler iki ay boyunca radon seviyesini ölçülecek. Daha sonra ölçüm yapılan bu dedektörler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) gönderilecek. Çalışma ile TAEK tarafından bir risk hartası çıkarılması, riske göre de radonla mücadele konusunda bir strateji belirlenmesi hedefleniyor. Radon dedektörleri, evlerde en fazla zaman geçirilen oturma odası ve yatak odasındaki yüksek bir yere, kurumun görevlendirdiği kişiler tarafından yerleştiriliyor. Yerleştirilen dedektörler radon gazının yaydığı ışınları topluyor. Cihaz, hiç oynatılmadan görevliler almaya gelinceye kadar bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek. Ölçümler sonunda TAEK tarafından incelenecek olan cihazlarda radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak. Radon gazının yüksek olduğu tespit edilen evlerin zemin de özel bir malzemeyle kaplanacak. Mevcut binalarda ise, toprakla temas eden çatlak veya su sızıntıları varsa, bina onarıma alınacak. “dedi.

Editör: Haber Merkezi