Afşin’de, öğrencilerine ve din görevlilerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün taşıyıcısı olan kenelere karşı korunma tedbirleri konulu eğitim verildi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunma ve farkındalığı artırmak amacıyla, Afşin TSM’de görevli Tıbbi Teknolog İsmail KIZILAY tarafından din görevlileri, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Afşin İMKB Ticaret Meslek Lisesi, Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Ortaokulu ve Yatılı Bölge Orta Okulunda eğitim semineri verildi.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Tıbbi Teknolog İsmail Kızılay, “Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. KKKA, daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile, Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,  Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir, Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.” Diye konuştu.

Risk altındaki kişileri sıralayan Kızılaly, “ Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar, korunmasız olarak yeşil alanlarda (Bahçe, bağ, tarla, orman ve orman kenarı tarım arazisi vb.) bulunanlar risk altındadır. KKKA’nın Kuluçka Süresi,  mikrobun vücuda girmesinden sonra hastalık belirtilerinin başlamasına kadar geçen süredir. Bu süre KKKA hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gündür; en fazla 9 gün olabilmektedir.” Açıklamasında bulundu.

“ KKKA’nın Belirtileri ise , yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar görülür. Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir.  Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak tedavi,hastaya verilen destek tedavi ile sağlanmaktadır”

Editör: Haber Merkezi