Afşin Toplum Sağlığı Merkezi, vatandaşlara zehirli mantar uyarısında bulundu.

Afşin’in kırsal alanlarında yaşayan vatandaşların doğadan topladıkları mantarları tüketme alışkanlığı nedeniyle çok sayıda mantar zehirlenmesi vakası gerçekleştiğini aktaran Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlık Birimi Personelleri, bazı zehirlenme vakalarının ise ölümle sonuçlandığını ifade etti.

 Bilimsel verilere göre Türkiye'de doğal olarak yetişen yaklaşık 70 zehirli mantar türü bulunduğunu belirten yetkililer, bilimsel ismi konulmayan hiçbir yabani mantar yenilmemesi gerektiğini, yenilebilen her yabani mantarın ise zehirli ve hatta öldürücü olabileceği ihtimalinin her zaman akıllarda tutulması gerektiğini aktardı.

Bu mevsimde meşe mantarı gibi türlerin daha çok doğada görüldüğüne değinen Afşin TSM Çevre Sağlık Birimi pişirmekle, dondurmakla veya başka bir işlemle zehirli mantarların zehirsiz hale getirilemeyeceği gerçeğin de bilinmesi gerektiği vurgulandı.

Mantar zehirlenmelerinin önlenmesinde en etkili yolun, kaynağı bilinmeyen ve kontrolsüz bir şekilde toplanan mantarların yenilmemesi olduğuna dikkati çeken yetkililer, şu bilgileri verdi:

"Her ne kadar halkımız kendi yöresinde yetişen mantarları bilse de en küçük bir yanılgı maalesef acı sonla bitebilmektedir. Zehirlenme vakaları; birkaç saat içinde etkilerini gösterebileceği gibi, haftalar hatta aylar sonra bile etkisini gösterebilmektedir. Bundan dolayı, kendiliğinden yetişmiş bir mantarın zehirli olma ihtimali vardır ve bunları yenebilir mantarlardan ayırt etmek çok zordur. Teşhis ve tanıma işlemi eğitim almış ve uzun yıllar tecrübe etmiş kişilerce yapılabilir."

Editör: Haber Merkezi