Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Çevre Sağlık Teknisyeni Abdullah Karatut, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle vatandaşların sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olmalarını istedi.

Karatut, kış aylarında sobadan sızan karbonmonoksit gazından pek çok insanın zehirlenerek yaşamını yitirdiğine işaret etti.

Sobaların kurulmaya başlanacağı bugünlerde baca, soba ve borularının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Karatut, şu uyarılarda bulundu:

"Karbonmonoksit gazı ısıtma amacıyla kullanılan her türlü soba ve ocaktaki yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz ve tatsız olduğundan fark edilmesi zor bir gazdır. Soba, boru ve dirsekleri gözden geçirilmeli eski olanları varsa yenilenmeli. Sobada fazla boru ve ikiden fazla dirsek kullanılmamalı. Sobayı kurarken yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğimle yükselerek takılmalı. Yatarken de mutlaka soba söndürülmelidir."

Karbonmonoksit zehirlenmesinin panzehirinin oksijen olduğuna işaret eden Karatut, kışın eve temiz hava girmesi için zaman zaman cam ve kapının biraz açık tutulmasının faydalı olacağını ifade etti.

Afşinli vatandaşlara gerekli uyarıyı yansıtmak amacıyla birçok mekâna afiş astıklarına değinen Karatut, vatandaşlardan yılda en az bir kere baca temizliği yapmalarını istedi.

Karatut, “Temizlenmeyen soba bacalarının baca yangınlarının oluşmasının yanı sıra karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri adına da ön önemli nedenlerden birisidir. Kokusuz olmasının yanı sıra tahriş etme özelliğinin bulunmayışı nedeniyle fark edilememesi ile adeta sessiz bir katil olarak da nitelendirilebilecek. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşların can ve mal güvenliği açısından mutlaka uyarıları dikkate alması gerekiyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünü 110 nolu telefonu arayarak baca temizliği yaptırabilirsiniz. “dedi.

Karatut, karbonmonoksit gazına maruz kalındığının belirtilerini şöyle sıraladı:

''Karbonmonoksit gazının ilk belirtileri, baş ağrısı, sarhoşluk hissi, kulak çınlaması, yorgunluk ve bulantıdır. Diğer belirtiler arasında düşünmede güçlük, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşma, deride renk değişikliği (kiraz kırmızısı), görme bozuklukları ve karın ağrısı sayılabilir.

Bu durumda ilk yardım uygulaması çok önemlidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi görüldüğünde öncelikle çevre güvenliği sağlanmalı, ortam havalandırılmalı, etkilenmiş ya da zehirlenmiş olanlar hareket ediyorsa temiz havaya çıkartılmalıdır. Hiç vakit yitirilmeden 112 Acil Servisi aranmalıdır. Bol oksijen almasının sağlanması için hasta uyanık tutulmalı ve yüzüne su serpilmelidir. Bilinci yerinde ise sık ve derin nefes almasını önerin. Gerekiyorsa kalbi ve solunumu durmuşsa Temel Yaşam Desteği uygulayın. Bunun için mutlaka eğitim almış olmalısınız. Kazazedenin yüzde 100 oksijene ihtiyacı olacağından mutlaka bu imkânların sağlanacağı bir hastaneye naklini sağlayın.''

Editör: Haber Merkezi