Afşin Toplum Sağlığı Merkezi,  karbonmonoksit zehirlenmesi ve alınması gereken önlemler konusunda vatandaşları uyardı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rümeyza Hilal Datlı, Sobadan zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması için öncelikle bacaların temiz tutulması gerektiğini belirterek soba kullanımına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini anımsatan Afşin TSM Başkanı Dr. Rümeyza Hilal Datlı, şu bilgileri verdi:

“Güneybatıdan esen bir rüzgar olan Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."

Sobadan zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması gerekenlerin başında soba, boru ve bacaların temiz tutulması gerektiğini ifade eden Datlı, “ Soba ve baca kullanırken alınacak basit önlemler vardır. Sobanın kalite ve garanti belgesi olmalıdır. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır ve soba üstten yakılmalıdır. Yatmadan önce sobaya yakıt koyulmaması gerekiyor. Soba borularının ek yerlerinden gaz sızıntısı olmamasına dikkat edilmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır” dedi

Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebileceğini söyleyen Datlı, “ Sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır. Lodos, fırtına  gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir” açıklamasında bulundu.

Karbonmonoksit zehirlenmesi esnasında yapılması gerekenleri sıralayan Datlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Zehirlenen kişi vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılmalıdır.Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkarmalıyız. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı vermeliyiz, temiz  hava almasını sağlamalıyız. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını arayın.Diğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulayın. Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandır. Pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesini sağlayın. Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulup, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alın. Zehirlenen kişi vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılmalıdır”

Editör: Haber Merkezi