Afşin Toplum Sağlık Merkezinde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında organ bağışı tanıtımı ve kabulü standı açıldı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İlhan Demir, vatandaşların organ bağışlarını kabul ettiklerini belirterek, Türkiye'de çok sayıda insanın organ bağışı beklediğini ve insanların organ bağışının önemi konusunda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

Organ bağışının önemini vurgulayan Dr. Demir, konu hakkında şunları söyledi:

" Organ bağışı, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka insanların tedavisi için kullanılmasına izin vererek bunun belgelendirilmesidir. 18 yaş ve üzeri bütün vatandaşlarımız organlarını bağışlayabilir. Ülkemizde kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas gibi organlar, doku olarak ise kalp kapağı, gözün kornea tabası, kas ve kemik iliği nakilleri başarıyla yapılmaktadır."

Her ölüm sonrasında organ bağışının gerçekleşmediğini belirten Demir," Organlarını bağışlayan her insanın organları kullanılması mümkün olmuyor.  Örneğin evde yada yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Organ nakli, yalnızca hastanede yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan yapılabilir" açıklamasında bulundu.

Organ bağışında dinen bir sakınca olmadığını vurgulayan Demir, " Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından, organ bağışının, insanın insana yapılabilecek en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. Ayrıca 06.03.1980 tarih 296 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir. Bunları vatandaşlarımıza anlatarak 'bir bağış, bir hayat' sloganıyla organ bağışı yapmak isteyen kişilerin bağışlarını kabul ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi