Afşin Toplum Sağlığı, 12 -18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürlüğü personellerine yönelik kalp sağlığıyla alakalı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi Personelleri ve Dr. Halil Kalkan, 12 -18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Afşin DSİ Şube Müdürlüğünde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Dr. Halil Kalkan, kalp damar hastalıklarından korunma ve beslenme konusunda DSİ personellerine bilgilendirmede bulundu.

Kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunun altını çizen Dr. Kalkan, " Günümüzde kalp sağlığının değerinin daha iyi anlaşılmasına, tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında hala ilk sırada kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. "Diebetes mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği), hiperlipidemi, obezite ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle sigara kullanımı, günümüzde bir salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Gençlerin sigaraya başlama yaşları çok küçük yaşlara düşmüştür. Sigaranın kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olduğu çok iyi bilinmektedir" dedi.

Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozuklukları ile kalp damar hastalıkları arasındaki yakın ilişkinin çok iyi bilindiğini belirten Dr. Kalkan, bu hastalıklara yönelik uygun tedavilerin ve takiplerin yapılmasının, hastalıkların neden olabileceği kardiyovasküler riskleri ortadan kaldırabildiğini vurguladı.

Kalp hastalıkları sıklığındaki artışın görülmesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını dile getiren Kalkan, "Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine akdeniz diyetinin tercih edilmesi, aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi, düzenli check up programları, kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca hayata pozitif bakmak, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek, kaliteli uyku da önemlidir" ifadelerini kaydetti.

"Sağlıklı bir gelecek için sporu hayatınızın bir parçası haline getirin"

"Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmek için sağlıklı bir kalbe sahip olmak gerekmektedir" diyen Kalkan, "35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, EKG (Elektrokardiyografi), ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için sağlıklı beslenin, hareket edin, tütün mamullerinden uzak durun, alkol tüketimini sınırlı tutun, vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun, kan basıncınızı düzenli ölçtürün ve kontrol altında tutun, kan değerlerinizi düzenli olarak ölçtürün" ifadelerini kullandı.

Kalkan, kalp krizine bağlı ölümlerin yarısının belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleştiğini belirterek, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya kadar geçen süre hayatta kalmak için en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp hastalıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır”

Kalkan, son olarak DSİ personellerinin sorularını cevaplandırdı.

Editör: Haber Merkezi