Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Şehit Er Ömer Erüstün Meydanı'nda stant açtı.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi tarafından, ilçe meydanında açtığı stantta vatandaşları kanser konusunda bilgilendirerek, broşür dağıttı.

KETEM olarak 4 Şubat Dünya Kanser Gününde kanserde farkındalık oluşturmak ve vatandaşlara kanser taramalarının önemini anlatmak istediklerini belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktoru Nazlı Hacer Kısa, “4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Şehit Ömer Erüstün Meydanı’nda bir stant açtık. Halkımızı bilgilendirmek amaçlı broşürler dağıttık. Kadınlarda daha sık görülen 3 kanser türüne değindik. “dedi.

İnsanlara ulaşmanın Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi için oldukça önemli olduğunu ifade eden Kısa, konuyla alakalı yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Meme kanseri dünya da ve Türkiye de en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhisle %85 oranında önlenmesi veya tedavi edilebilmesi mümkündür. Bu amaçla erken teşhis metotlarımız var. Erken teşhiste 3 metodumuz var. 1.’si kendi kendine meme muayenesi, 2.’si sağlık personelinin yaptığı meme muayenesi 3.’sü ise mamografi yöntemi. 20 yaşından sonra her kadının her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor. Sağlık personelinin yaptığı muayenede ise yine 20 yaşından sonra 2 yılda bir 40 yaşından sonra ise yılda bir kez gidip bu muayeneyi sağlık personellerine yaptırmaları gerekiyor. Yine 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çektirilmesi gerekiyor.  30 yaşından önce anne olmak ve bol bol emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor.

Diğer anlatacağım kanser türü ise rahim ağzı kanseri. Buda kadınlarda çok sık görülen önemli kanser türü. Bu kanser türünde de pap smear testi. Bu testte jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından bir örnek alınıyor. Bu işlem ağrısız ve acısız bir işlemdir. Bu yüzden halkımızın çekinmesine gerek yoktur. Rahim ağzı kanseri gene bu yönde yaklaşık 10-15 yıl önceden teşhis edilebiliyor. Korunma yollarında özellikle beslenme çok önemli. Sebze meyve ağırlıklı beslenmek yağlı yiyeceklerden uzak durmak, sigara ve alkolden uzak durmak, spor yapmak gibi. Bide 5 yıldan fazla bir sürede doğum kontrol hapı kullanmak bu riski arttırıyor. Buna da dikkat etmenizi öneriyorum.

Son olarak bağırsak kanserinden bahsetmek istiyorum.  Bu da sık görülen kanser türlerindendir. Hem erkeklerde hem bayanlarda erken teşhisle tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Ancak bu kanser çok büyük boyutlara varmadan kendini belli etmez. O yüzden erken teşhis burada çok önemli. Bağırsak alışkanlıklarının değişmesiyle yani isal kabızlık bunun dışında hızlı kilo kaybı yorgunluk, dışkıda kan görülmesi gibi durumlarda acilen bir hekime başvurmanız gerekiyor. Biz KETEM’de ve aile hekimliğimizde bu testleri yapabiliyoruz. Özellikle 50 yaşından sonra bu testler yapılıyor. 2 yılda bir büyük abdestte gizli kan testi, gene 50 yaşından sonra da 10 yılda bir kolonoskopi testi yaptırmanız gerekiyor. Posalı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Yine sigara ve alkolden uzak durmak hareketli bir yaşam tarzı çok önemli. Kızartılmış et tüketimini de azaltmanız gerekiyor.  Erken teşhis metotlarını biz aile hekimliğinde ya da İlçe Sağlık Müdürlüğümüz KETEM birimi tarafından yapıyoruz. Tüm bu testler için sizleri Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğüne bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi