Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, “71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” nedeniyle verem hastalığının bulaşma ve hastalıktan korunma yollarına dikkat çekti.

Verem hastalığının hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değine Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, Verem Eğitim ve Propaganda Haftasının amacının verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi olduğunu bildirdi.

Tüberküloz diğer adıyla ise Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak verem haftasında halkı bilgilendirici çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Dr. Kalkan, "Verem diğer adıyla tüberküloz, hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir. Verem, hala dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor.”dedi.

Kalkan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır ve dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem ilaçları, Sağlık Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır.”

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Kalkan, “Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Ülkemizde doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere yapılan verem aşısı çocukları verem hastalığından korur. Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille veya kol ile kapatmalı ve öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır. Verem hastalığının belirtileri 2-3 haftadan uzun süren öksürükle birlikte balgam, kan tükürme, nefes darlığı, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesidir. Bu belirtiler hissedildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi