AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, parlamenter sistemin Türkiye’yi taşımadığını belirterek; “Başkanlık sistemine geçilmesine milletimiz karar verecek” diye konuştu.
7 Haziran 2015’te gerçekleştirilecek genel seçimlerde partisinin izleyeceği yol ve ülke gündemine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, toplumun önüne yeni bir sözleşme koyacaklarını söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti şuanda bir bağımsızlık mücadelesi veriyor” diyen Mahir Ünal; “Seçim beyannamemizle yeni bir sözleşme koyuyoruz toplumumuzun önüne. Biz bunları milletin iradesine yaslanarak anayasal zeminde yapıyoruz. Bizim nerede durduğumuz ve ötekilerin nerede durduğu açık şekilde ortada. Biz, 13 yıldan beri iktidardayız ve söylediğimiz her şeyi yapmışız; yaptığımız her şeyi de yazmışız. Bunda da hep bir çizgide devam etmişiz. Millete verdiğimiz sözleri tutarken milletle kurduğumuz ilişkiyi ve işimiz hizmet, gücümüz millet söylemini ve bunun gereğini yerine getirmişiz. Bugüne kadar verdiğimiz mücadele adeta milli mücadeledir. Türkiye’nin ayağındaki pranga gibi sorunları çözerken her alanda adımlar attık ve önümüze 2023 hedeflerini koyduk ve her alanda bunları deklare etmişiz” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin iktidarda olduğu süre boyunca siyasetin ve toplumun merkezini korumaya çalıştığını ifade eden Mahir Ünal, şunları söyledi:

“Birinci önceliğimiz sürdürülebilirlik. Biz, ‘istikrar sürsün Türkiye büyüsün’ diyoruz. 2002’den beri; ‘her ne pahasına olursa olsun AKP’den kurtulmalıyız’ diyorlar. Türkiye, yanmış yıkılmış umurlarında değil. Bunlar darbe girişimde bulundular olmadı, Türkiye’yi ekonomik krize sokmaya çalıştılar olmadı, AK Parti’yi kapatmaya çalıştılar olmadı, e-muhtıra olmadı, Gezi’yi yaptılar olmadı. Her iki kişiden birinin oyunu almış meşru hükümet var. Devrim yapmak istiyorsanız Türkiye’de demokrasi devrimi, sağlık devrimi yaparsınız bizim gibi. Biz, AK Parti olarak siyasetin dilinde ve Türkiye’nin temel dinamiklerinin muhafaza edilmesinde ısrar ediyoruz. AK Parti, siyasetin ve toplumun merkezini korumaya çalışıyor. Artık bu parlamenter sistem Türkiye’yi taşımıyor. Yapmamız gerekense seçmen yasama organını ayrı seçecek, yürütme organını da ayrı seçecek. Dolayısıyla keskin kuvvetler ayrılığı gerçekleşmiş olacak. Bize devletin kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal ediyorsunuz diyorlar. Biz de gelin keskin kuvvetler ayrılığına geçelim diyoruz hayır diyorlar. Bu normal bir durum değil. Siyasetçinin sözü zaten senettir. Siyasetçinin sözü eğer noter tasdikine ihtiyaç duyuyorsa o siyasetçinin istifa etmesi gerekir.”

Başkanlık sistemiyle bir rejim değişikliğini kastetmediklerini vurgulayan Mahir Ünal, bu konuda da; “Başkanlık sistemine geçilmesine milletimiz karar verecek. Bunu milletimize gidip anlatacağız. Biz, bir rejim değişikliğinden bahsetmiyoruz. Biz, cumhuriyete, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkıyoruz. Biz, hükümet sistemini, siyasal sistemi değiştirmek istiyoruz. Siyaset kurumunun daha iyi çalışmasını ve daha iyi hizmet üretmesi için siyasal sistemi değiştirmek istiyoruz. Bunu biz isterken de fitne çıkarmak istiyorlar. Yarın seçimi kazanın siz başkan olun ama devletin itibarını ayaklar altına almayın. AK Parti’yi karalayacağız, AK Parti hükümetini yıpratacağız diye bütün uluslar arası mahfillerde suçlamayın. Demokrasiye, siyasete ihanet etmeyin” ifadelerini kullandı.

Değerlendirmesinde muhalefeti de eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, muhalefetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden siyaset yapmaya çalıştıklarını savunarak; “Türkiye’de MHP, CHP ve HDP her şeyi Erdoğan üzerinden tanımlıyor. Siyaseti de Türkiye’yi de Erdoğan üzerinden tanımlıyorlar. Bunlara sormak gerekir: Siz bu milleti seviyor musunuz? Bunlar bu milleti sevmiyorlar ve bu milletten nefret ediyorlar. Bunların bu millete küçücük bir sevgileri ve saygıları olsa her iki kişiden birinin oyunu almış ve 12 yıldan beri de Türk siyasetinin markası haline gelmiş, liderliğini her seçimde, aştığı ve çözdüğü her krizde onaylamış, milletin kalbinde yer etmiş bir lidere sevmeseler de saygı duymaları gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının son bölümünü yeni anayasaya ayıran Mahir Ünal, bu konuda da; “Cumhurbaşkanını halk seçmeye başlayınca artık biz parlamenter sistem değiliz. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanını parlamento seçer. Bizim halkın önüne sunacağımız bir anayasa taslağımız var. Bu anayasa taslağının kalbini başkanlık sistemini oluşturuyor. Biz, yeniden toplumsal egemenlik hakkını sözde kararda milletindir anlayışı ile yeniden bizzat milletin kendisine iade edeceğiz. Böyle bir anayasa oluşturacağız” dedi.
Editör: Haber Merkezi