Önerge üzerinde MHP Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Oğuz Tor, TBMM'nde boşanmanın sebepleri, sosyal yapıya etkileri, alınması gereken tedbirler konulu Meclis Araştırma Önergesinde, boşanma konusunda alınan tedbirlerin olumlu olmasına rağmen yeterliği olmadığına değindi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Tor, " Boşanmalar, eş arasında yaşanan kavga ve cinayet olayları artarak devam etmektedir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak ihtiyaçların artması ve çeşitlenmesi giderlerin artmasına sebep olmaktadır. Bunların neticesinde borç girdabına düşen aileler istenmeyen durumlarla karşılaşmakta" dedi.

Türkiye'deki boşanma sebepleri hakkında açıklama yapan Tor, " Sosyal güvenlik sistemi çalışanlar ve emekliler olmak üzere milyonları kapsamaktadır. Biz insanlarımızı başkalarına muhtaç hale getirsek boşanmaların ve diğer toplumsal yaraların önüne asla geçemeyiz. Bugün üzerinde durduğumuz boşanmanın sebepleri, sosyal yapıya etkileri konusunda SGK'da yapılan düzenlemelerin doğrudan ve yakından ilişkisi vardır. Boşanma sebeplerinin en önemli sebeplerinden biri, ailenin bütçesine giren paranın yetersizliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim. 

Boşanmanın bir miras gibi çocuklara aktarıldığını belirten Tor, "Boşanma bir aile mirası gibi, ailelerde çocuklara aktarılmaktadır. Ebeveynleri boşanan çiftlerde boşanma oranı yüksek iken ebeveynleri boşanmamış ailelerde bu oran çok daha düşük kalmaktadır. Ayrıca ebeveynleri boşanmış çiftlerin; kişisel problemlerinin olması, kolayca öfkelenmek, kıskanç olmak, para yönetimi becerilerinin düşük olması, aldatmak gibi sorunları, ebeveynleri boşanmamış çiftlere göre boşanma ihtimallerini iki kat artırmaktadır. Boşanan çiftlerin de ekonomik sıkıntı, çevre baskısı, çocuğuna özlem, taciz, aile baskısı, ruhsal ve duygusal çöküntü, ev ve kendi işlerini yapmada sıkıntı gibi sorunlar yaşadıkları kendi ifadelerinden de anlaşılmaktadır" diye konuştu.

'Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi' amacıyla verilen Meclis araştırması açılmasına ilişkin Önerge sahipleri Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Siirt Milletvekili Besime Konca, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir 10'ar dakika söz aldı. 

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucu boşanma olayları araştıracak komisyonun kurulması önergeleri kabul edildi. Ahmet Aydın, "Komisyonun aile hayatımız açısından hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum." dedi. Boşanma olaylarını araştıracak komisyon, 17 üyeden oluşacak. Komisyon 3 aylık bir çalışma yürütecek. Gerektiğinde Ankara dışında da çalışacak. 
Editör: Haber Merkezi