Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “Yüksek Seçim Kurulu’nun, ülkenin kaderini belirleyen önemli bir kurumdur. YSK görevini yaparken hiçbir şaibeye, tartışmaya, hatta dedikoduya muhatap olmamalıdır.”dedi.

MHP Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor,   TBMM Genel Kurulunda "Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" teklifi alakalı konuştu.

Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmezleri olduğu kadar Yüksek Seçim Kurulu da demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Tor, Bildiğiniz gibi Anayasa'mızın 79'uncu maddesi seçimlerin genel yönetim ve denetimini düzenlemektedir. Söz konusu madde hükmüne göre görev ve yetkileri kapsamında seçimler yargı organının, bu anlamda Yüksek Seçim Kurulunun genel yönetim ve denetimi altındadır. Hukukun önemli bir parçasının uygulayıcısı olan Yüksek Seçim Kurulu vatandaşın güvenini sarsmamalı, hukukun üstünlüğüne azami pür dikkat etmelidir. Zira bugün ülkemizin her konuda buna şiddetle ihtiyacı vardır.” dedi.

Türkiye’nin Hukukun Üstünlüğü Raporunda ülke sıralamasında geriye düştüğüne değinen Tor, şöyle konuştu:

“Değerli milletvekilleri, tam da konumuzla ilgili olması bakımından 2010 yılından itibaren dünyada hukuk ve adalet uygulamalarının ülke bazında ölçülmesiyle oluşturulan Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nden bir defa daha bahsetmek istiyorum. 2016 Yılı Hukukun Üstünlüğü Raporu'nda ülkemiz 2014 yılında 99 ülke arasında 59'uncu sırada, 2015 yılındaysa 102 ülke arasında 80'inci sıradayken; maalesef, 2016 yılında 113 ülke içinde 99'uncu sırada yer alabilmiştir. Ülkemizin son iki yılda 40 basamak birden gerilemesi, adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesi hususlarında içinde bulunduğu durum hoş bir durum değildir, göz ardı edilmemelidir. 2016 yılı raporunda Türkiye, hükûmetinin gücü ve tasarruflarının, yasama, yargı, bağımsız denetim otoriteleri, medya ve sivil toplum kuruluşları tarafından denetlenebilmesi ve yürütme erkinin hesap verilebilirliği konusunda 113 ülke arasında 108'inci sıradadır. Bu alanda sadece Kamboçya, Mısır, Özbekistan, Zimbabve ve Venezuela'yı geride bırakabilmiştir. Kul hakkının en yüce değer olduğuna inanıyorsak ki inanıyoruz, ülkemizin, hukukun üstünlüğü konularında en önde olması gerektiğini söylüyorum. Ülkemizde Hükûmetin âdeta, layüsel, sorumsuz, hesap vermeyen, gücü denetlenmeyen bir konumda görülmesi hoş değildir.”

Tor, “Değerli milletvekilleri, ülkemizin en önemli yatırımcı kuruluşlarından biri olan, ülke genelinde yüzlerce yatırımı olan bir kamu kurumuna genel müdür atarken son derece dikkatli olmamız gerekir. Ahbap-çavuş-akrabalık ilişkileriyle genel müdür atarsanız, genel müdür hakkında da ayyuka çıkmış şaibeler varken duymazlıktan gelirseniz layüsel, sorumsuz, hesap vermeyen, gücü denetlenmeyen yorumlarına sebep olursunuz. Yapılan bir ihbarı değerlendiren cumhuriyet savcısının 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında dava açmadan önce, sağır sultanın duyduğu iddiaları duymazlıktan gelirseniz, gereğini yapmazsanız bir iki açgözlünün menfaati için ülkemize haksızlık yaparsınız. İş yapılan yerde hata olabilir, eksik olabilir, noksanlıklar olabilir. Genel olarak hiçbir vicdan sahibi şahsi çıkara veya başkalarına çıkar sağlamaya dayanmıyorsa bu tür hatalardan sonuç çıkarmaz. Ancak, dürüstlüğünden, ehliyetinden emin olmadığı hâlde "Benim adamım, akrabam, partilim." diye önemli görevlere getirirseniz ne oldum delisi olur. Üstlerine dalkavukluk yaparken altlarından da aynı davranışları bekler. Bürokrasi bu tiplerin örnekleriyle doludur.  Zaman aşımına sokarak, soruşturmayı geciktirerek, engelleyerek yol alamayız; geri kalmış gelişmekte olan ülkeler sınıfından da kurtulamayız. Hiçbir çıkar gözetmeden bu ülkeyi büyütmek istiyorsak çıkarcılara, dalkavuklara, niteliksizlere fırsat vermeyeceğiz, korumayacağız. Hak, hukuk, adalet diyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi