Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, Türk tipi Başkanlık modelini anlattı.

Partisinin Elbistan ilçe teşkilatını ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Özdemir, başkanlık sisteminin Türkiye için olması kaçınılmaz ve en verimli hizmet sistemi olacağını belirtti.

AK Parti il başkanlığı göverinine getirilen Özdemir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı teşekkür ziyaretlerine Elbistan ilçesinden başladı.

Burada yaptığı konuşmasında Türk tipi başkanlık modelini anlatan Özdemir, "Türkiye, parlamenter sistemde çalışıyor. Bu sistemde en güçlü makam başbakanlıktır. Başbakanlık dışında birbirinden bağımsız yasama, yürütme ve yargı olmak üzere 3 makam daha vardır. Yürütmenin başındaki başbakandır. Parlamenter sistem budur. Bu sistemde cumhurbaşkanının yetkileri semboliktir. Asıl yetki başbakandadır. 2010 yılında yapılan referandumla cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağladık. Kurucu genel başkanımız cumhurbaşkanı oldu. Şimdi bizim parlamenter sistemimizde iki tane güçlü ayak oluştu. Bir tanesi cumhurbaşkanı yüzde 52 oy almış, bir taneside başbakan yüzde 49,5 oy almış. Cumhurbaşkanı bizim kurucu genel başkanımız, başbakanımızda şimdiki genel başkanımızdır. Aralarında hiç bir sorun yok, iyi anlaşıyorlar. Hükümetimizde milletimizde uyum ve refah içerisindedir. Ama bunlardan bir tanesi muhalefet olsaydı. Cumhurbaşkanı ve başbakan başka partilerden olsaydı ne olacaktı. Cumhurbaşkanı diyecekti ki beni yüzde 52 ile halk seçti, seni ise (başbakana) halk 49,5 ile seçti diyerek aralarında bir çatışma ortamı olacaktı. Parlementer sistem bu düzende artık kullanılmaz hale geldi" dedi.

AMERİKA'DAKİ SİSTEM OLMAYACAK

Özdemir, "Türkiye'de istenilen başkanlık sistemi nedir? Hep anlatıyorlar ve Amerikan modelini örnek gösteriyorlar. Bizim başkanlık sitemimiz, Amerika'da uygulanan başkanlık sistemi değil. Amerika'da federal bir yapı var. Amerika'nın içerisinde 52 tane devlet var. Bunlar kendi içerisinde özerktir. Bazı eyaletlerinde idam cezası var, bazısında yok. Birinin polis teşkilatı, başka bir eyalete gittiğinde sivil vatandaştır. Onlardaki yapı bizdekinin aynısı değil. Ülkemizdeki muhalefet partileri şöyle bir argüman ileri sürüyor. Türkiye'de büyükşehir belediyelerini kurarak Amerika'daki federal yapıyı oluşturmaya çalışıyorsunuz, yani siyasi özerk kuruluşlar oluşturuyorsunuz diyorlar. Bizim büyükşehir belediye tanımlamamızda siyasi özerklik yok, idari özerklik var. İdari özerklik nedir? Örneğin üniversiteler idari özerktir. Türkiye'de siz bağımsızlığını ilan eden üniversite gördünüz mü? Üniversite rektörleri bağımsızlığımı ilan ediyorum dedi mi? Sadece mali konularda düzenleme yapma konusunda özerktir. Ülkemizdeki büyükşehir belediyeleride idari konularda özerktir. Bizi Amerika'daki sistemle bağdaştırmaya çalışıyorlar. Öyle birşey yok" dedi.

MUHALEFET PARTİLERİ DE DESTEKLER

Özdemir, "Bizim başkanlık sistemi formülümüz, belediye başkanlığı modelidir. Başkan, belediye başkanıdır. Belediyelerin meclisinde yeterli oyu alan bütün partilerden temsilci vardır. Belediyeyi kim yönetiyor? O meclisteki temsilciler yönetiyor. Hiç bir belediye hizmette sekteye uğramadı. Hepsi çalışıyor. Başkanlık sistemi modelimiz bu şekildedir. Bizim başkanımız, belediye başkanı gibi devlet başkanı olacaktır. Altında parlamentoyu oluşturan, diğer siyasi partilerin temsilcilerinin yer aldığı bir meclis var. Yetki alınırken o meclisin içerisinden yetki alınacaktır. Çok basit ve kolay bir çalışma şeklidir. Siz iyi ve güzel bir proje ortaya koyarsanız muhalefet partileride onu destekler. Çünkü onlarda bu sistemde başarılı olmak isterler. İyi bir işe sekte vurmak istemezler. Başkanlık sisteminin en iyi tarafı ara unsurları ortadan kaldırır. Dolaylı değil, doğrudan bir demokrasi anlayışıdır. İşlerin daha kolay ilerlemesini sağlar. Başkanlık sistemini soran insanlara bunu anlatın. Bizdeki uygulaması bu şekilde olacaktır" diye konuştu.

Özdemir, konuşmasında sonunda ise siyasetin istişare edilerek yapılması taraftarı olduğunu bildirdi.

Partide yapılan toplantıya, AK Parti Elbistan ilçe başkanı Yunus Kaan Kısaca, belediye başkan yardımcıları Necati Kul, Kahraman Koç, Gençlik kolları başkanı Talip Karaç ve parti yönetimi katıldı. 

Editör: Haber Merkezi