"Millî Mücadele Tarihi açısından "hatıralar" büyük önem arz etmektedir..Baba Annem Zeynep KÖŞ'ÜN annesi 1888 doğumlu Ninem Elif Sezer Köş'ten seferberlik anısını dinlemiştim o zaman defterime kayda aldığım Ninemin Seferberlik savaşına ait öykülerinden birini anlatacağım.Baba Annem Zeynep Köş’ün annesi İstiklal Savaşı Gazisi Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Köşoğlu Süleyman efendinin ikinci eşi Ninem  Elif Sezer Köş her sabah kalkar Şehidlerimize ağıt yakıp ağlardı. Ninemin yüzü hiç gülmezdi. Ama tam bir Osmanlı kadını idi. Çoğu kadınların yaptıkları işler ve pişirdikleri yemekler ile dikmiş oldukları dikişleri beğenmezdi. Kendisi dinine çok bağlı bir kadındı.

Bir sabah yine Ninem Elif Sezer Köş yine ağıt yakıp ağladıktan sonra sordum? Nine  dedim ben senin yüzünü hiç gülerken görmedim, Nineciğim neden böyle senin hiç yüzün gülmüyor, neden hep ağıt yakıp ağlıyorsun, seni hep acılı ve kederli görüyorum diye sorunca; bana şu cevabı verdi oğlum dedi Kardeşlerimi hepten Seferberlik harbinde şehid verdim Nineyin yüzü nasıl gülsün ocağımız yıkıldı oğlum babamın soyunu devam ettirecek bir tek erimiz dahi kalmadı.

Bak oğlum Türk Milletinin kanıyla yazmış olduğu nice Savaşlar var ki bunlardan bir tanesi de Seferberlik harbi destanıdır. Bu destan ki; destanların en zorlusu, en gerçekçisi; Nineyin  yüzü nasıl gülsün oğlum en fazla şehit verdiğimiz, en fazla çocuk denecek yaşta yavrularımızı büyük savaş Seferberlik harbinde Yedi düvel karşısında var olabilme uğruna ölüme göndermek zorunda kaldığımız savaşa göndermiş olduğum kardeşlerimin ağıtlarının destanıdır.

Kardeşlerimi her gece yeşil elbiseler içinde rüyamda görüyorum. Kardeşlerim 1- Haci Osman SEZER 1895 Efsus doğumlu Hasan Ali oğlu, 2-Mustafa SEZER 1899 Efsus doğumlu Hasan Ali oğlu, 3-Süleyman SEZER 1901 Efsus doğumlu Hasan Ali oğlu, 4-İsmail SEZER 1903 Efsus doğumlu Hasan Ali oğlu adlı kardeşlerimi seferberlik harbinde hepten şehid verdim. Maraş’ın kurtuluşundan sonra deden Köşoğlu Süleyman Efendi Ulu Önder Atatürk ile Antep’te Hüseyin İNCEOĞLU’NUN evinde tanışmış Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgülerine mazhar olmuş Atatürk’ün elini öptüğü bir yiğit kişidir. Yemen savaşından oğlu Hafız İsmail Köş ile birlikte saklayarak getirdikleri yüz adet Osmanlı altını parayı Gazi Antepte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e teslim etmiştir Allaha çok şükür Gazi Mustafa Kemal Paşa Koca Cumhuriyeti yeniden kurdu. O yokluk ve kıtlık yıllarında Türk Milleti olarak onurumuzdan, gururumuzdan bir şey vermedik oğlum.

Askerlerimiz cephede aç kalmışlar atların fışkısının içerisinden seçtikleri arpa tanelerini yemişler yinede bu kutsal vatanı düşmana teslim etmemişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından deden Köşoğlu Süleyman efendiye Mülazım-ı Evvel Üsteğmen rütbesini vermiştir. Deden Süleyman Efendi Efsuslu (Afşinli) Kuvayı Milliye Kumandanları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyarete gitmişler ziyaret sırasında Hatay İlinin Türkiye’ye katılması meselesi gündeme geliyor. Tabi Fransızların Hatay’da büyük karargâhları varmış. Gazi Mustafa Kemal Paşanın emri ile deden Köşoğlu Süleyman Efendi Afşin ve Elbistan’dan toplamış olduğu çetelerle Hatay’da bulunan Fransız karargâhını havaya uçurarak bertaraf etmişlerdir. Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük gayreti ile Hatay Türk toprağı olmuştur.

ninen sana kurban olsun oğlum biz yedi düvel ile Erkekli, kadınlı mücadele ettik. Koca Cumhuriyeti Anadolu’nun yiğit insanları Kadınları ve Erkekleri ile birlikte yeniden kurduk..Kutsal toprakların koynunda ebediyete kadar yatmak için kanlarıyla kendilerine kefen biçen, tertemiz gömleklerinde kendi mübarek kanlarının rengini taşıyarak al bayrağa sarılmış gibi toprağa giren, bize bağımsızlığımızı armağan eden kahraman ceddimin ve Kardeşlerimin ruhları Şad Olsun. Şehitlerimize ve aziz kahramanlarımıza Allahtan Rahmet diliyorum. O günleri bir türlü unutamıyorum oğlum. Ninen  sana kurban olsun Nineyin yüzü nasıl gülsün Kardeşlerimi hepten seferberlik harbinde şehid verdim oğlum vatanım sağ olsun. Vatanımıza tek bir şey olmasın ebeyinde yüzü tek gülmesin oğlum.(Elif SEZER KÖŞ 1888 Afşin Beyceğiz Mahallesi)

DERLEYEN ELİF SEZER KÖŞ TORUNU

ARAŞTIRMACI YAZAR: MUSTAFA KÖŞ