Afşin'de yaşayan vatandaşlar, Çoğulhan Mahallesinde toplanarak özel bir firma tarafından işletilen Afşin Elbistan A Termik Santralinin baca gazı arıtma sistemi olmadan çalıştırıldığını gerekçe göstererek eylem gerçekleştirdi.

Çoğulhan Mahallesinde bir araya gelen bölge halkı, dev Türk bayrağı açarak, ellerindeki ‘Zehir ile ölmek istemiyoruz','Temiz hava yerine kül koklamak istemiyoruz’, Geleceğimizi zehirlemeyin’, Filtresiz baca istemiyoruz’, ‘Kül değil yeşil alan istiyoruz’ yazan pankartlarla santral önüne kadar yürüdü.

Eylem sırasında Afşin İlçe Jandarma Komutanlığı geniş güvenlik önlemi aldı.

Toplanan grup adına açıklama yapan emekli imam Enver Arslan, termik santralin çevresinde bulunan Çoğulhan, Alemdar, Çomudüz gibi mahallelerin her geçen gün göç verdiğini belirterek, santralin çevreye ve insanlara zarar verdiğini belirtti.

Bölge halkı olarak termik santralinin baca gazı sistemi takılarak çalıştırılması ya da santralden etkilenen mahallelerin istimlak edilerek yeni bir yaşam alanına taşınmasını istediklerini belirten Enver Arslan, "Afşin'de bulunan termik santraller çalışırken hem insana hem de doğaya zarar veriyor. Biz bu topraklarda doğduk, atalarımız bu topraklar için şehit oldu. Bölge halkı olarak tarım yaptığımız tarlalarımızı ekonomiye katkı sağlasın diye istimlak edildi ve buna razı olduk. Bizler canımızı bu topraklar için verdik. Bugün ise bu toprakların üzerinde bulunan termik santral kül yağdırıyor, asit yağdırıyor ve biz bu durumda yaşamak zorunda kalıyoruz." dedi.

Siyasilerden ve yetkililerden kendilerine yardımcı olmasını istediklerini ifade eden Arslan, "Bizler bu bölgede yaşan insanlar olarak siyasilerden sesimizi duymasını istiyoruz. Bizler insanca yaşamak istiyoruz. Bizim amacımız siyasi değil sadece hak arama mücadelesidir.  Termik santrale en yakın mahallelerden olan Çoğulhan ve Alemdar'da insan kalmadı. 500 hane bulunan Alemdar Mahallesinde bugün 80 hane bulunuyor. Çünkü insanlar artık burada yaşamak istemiyor. Her gün kül ve asit çilesi çekmek istemiyor. Bu topraklarda yaşayan her haneden bir kanser hastası veya bu hastalık yüzünden ölmüş insan bulunmakta. Bölge halkı olarak yetkililere seslenerek artık bu feryadımızı duyun, bizler evlerimizde eskisi gibi yaşamak istiyoruz." diye konuştu.

Temiz bir havaya kavuşmak istediklerini belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Burada bulunan santrallerin çalıştırılma standartlarına kavuşturulmasını istiyoruz. Artık sabah uyanıp pencerelerimizi açtığımızda temiz bir hava solumak istiyoruz. Ya da burada bulunan insanların evlerini, tarlalarını istimlak ederek yeni bir yaşam alanına kavuşmak istiyoruz. Burada bulunan insanlarımız adına yetkililerimiz şu çağrıyı yapmak istiyorum; Yanında olduğumuz, vekil olarak Ankara'ya gönderdiğimi tüm milletvekillerimize seslenerek, bizler millet olarak problemimize çözüm olasınız diye gönderdik. Şuan isterdik ki sizlerde bugün bizim yanımızda olun ve problemlerimize çare olun isterdik. Bizim amacımız asla siyaset yapmak değil. Bizim tek gayemiz var o da babamızın, annemizin doğdu bu topraklarda insanca yaşam sürdürmek."

Alemdar Mahalle Muhtarı Mesut Kılıç, "Yetkililerin sesimizi duymasını ve baca gazı arıtma sistemi olmadan çalışan termik santrale biran evvel standartlara uygun bir şekilde çalıştırılmasını arzu ediyoruz. Bölge milletvekillerimizin bizim derdimize çare bulmasını istiyoruz. Buradaki vatandaşlar olarak kanser hastalığına yakalanmak istemiyoruz. Halk olarak yıllardır elbiselerimizi, tarhanalarımızı, buğdayımızı dışarı seremiyoruz. Evimizin kapısını dahi açamıyoruz." dedi.

Çoğulhan Mahalle Muhtarı Kadir Sönmez de, santralden yayılan külle boğulmak istemediklerini belirterek çözüm için destek istedi.

Eski Çoğulhan Belediye Başkanı ve İYİ Parti Afşin Belediye Başkanı Adayı Adem Yıldız ise, siyasi ayrım yapmaksızın tüm milletvekillerine çağrıda bulunarak, bölge halkının sesine kulak vermesini istedi.

Termik santralin baca gazı arıtma sistemi olmadan çalıştırılmaya devem ettiğini belirten Yıldız, " Afşin'de bulunan termik santral 1980'li yıllardan itibaren enerji üretimine devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan tüm milletvekillerimizden özellikle anne olan milletvekillerimizden bölgemize gelerek misafirimiz olmasını istiyoruz. Bir anne olarak gelsinler buradaki çocukların durumlarını görsünler. İnşallah bu sesimizi Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve milletvekillerimiz duyar" dedi.

Mahalle muhtarları ile bölge halkının katıldığı grup, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi