Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinin yakınında kurulması planlanan Çerkezköy Termik Santrali projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin iptal edilmesi Afşin ve Elbistan'daki bölge halkını da umutlandırdı.

Söz konusu iptal kararı ile Afşin'de kamu eliyle yapılacak C Termik Santrali ve Elbistan sınırları içerisinde 2 adet özel firmanın yapmayı planladığı ilgili süren ve başlatılacak hukuki süreçlere de örnek teşkil etmesi yönünde beklentiye neden oldu.

Türkiye’nin 4.büyük ovası olan Elbistan Ovası, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ‘büyük ova koruma alanı’ oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tarım arazilerinin korunması amacıyla başlattığı ‘büyük ova’ projesi çerçevesinde, ‘büyük ova koruma alanı’ ilan edilen bölgelere yenileri eklenirken bazı ovaların sınırları da yeniden çizildi. Büyük Ova statüsü kazanan Elbistan Ovası’nın ilçedeki ve Afşin sınırlarında kalan bazı bölümleri, aynı zamanda devlet ve özel sektör tarafından kurulması planlanan termik santraller, kömür işletmeleri ve döküm sahaları sınırlarında yer alıyor. Elbistan’a Anadolu Enerji ile Diler Holding tarafından 2 adet özel termik santral yapımı planlanırken Afşin’de de Afşin C Santrali adı altında devlet tarafından santral projesiyle ilgili süreçler devam ediyor.

Elbistan ve Afşin’deki santrallere, tarım arazilerini ve su kaynaklarını yok edeceği, insan yaşamında ciddi tahribata yol açacağı gerekçesi ile çevre örgütleri ve yöre halkı tarafından karşı çıkılıyor. Elbistan’a bağlı Akbayır Mahallesi’nde kurulacak santralle ilgili ÇED süreci sona ererken; Büyükyapalak-Eldelek mahalleleri arasında faaliyete geçirilmesi planlanan projenin ÇED süreci, yeniden başlatıldı. Afşin’e bağlı Altunelma Mahallesi’nde EÜAŞ tarafından kurulacak santralin de ÇED süreci devam ediyor. Altunelma Mahallesi sakinleri, projeye karşı çıkarken süreci yargıya taşımaya hazırlanıyor. Var olan 2 termik santralin yol açtığı çevre sorunları ile yıllardır karşı karşıya kalan Elbistan ve Afşin’deki yeni enerji yatırımlarının seyrini etkileyeceği düşünülen haber Tekirdağ’dan geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinin yakınında kurulması planlanan Çerkezköy Termik Santrali projesinin ÇED sürecini iptal etti. Böylece tüm Trakya’nın tarım alanlarını etkileyecek olan termik santralin kurulmasından vazgeçilerek yaklaşık 9 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan kurtarılmış oldu.

Başta Tekirdağ olmak üzere Türkiye’deki termik santral projelerine karşı ‘Kömür Üzer’ kampanyası başlattıklarını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Bölge 2017 ve 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilen “Büyük ova koruma alanı” içinde yer alıyor. Yapılması planlanan termik santral Türkiye’nin gıdasını üreten Trakya'nın tüm tarım alanlarını ve ormanlarını tehlikeye atıyordu. TEMA Vakfı olarak başlattığımız “Kömür Üzer” ve “Kömür Etme” adlı kampanyalar ile kömürlü termik santrallerin ve kömür madenciliğinin tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çekmek için yurt genelinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Kömür madenciliği ve kömürlü termik santral projesinin çevresel etkilerinin değerlendirildiği ÇED sürecini iptal ettiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve tüm gönüllülerimize teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye genelinde ise planlanan 40’ın üzerinde termik santral var. Hep birlikte havamızı, suyumuzu ve toprağımızı koruma çalışmalarına devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi