Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı olması dolayısıyla Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Afşin Halk Eğitim Merkezi’ndeki kursiyerlere bilgilendirme eğitimi verildi.

Yapılacak taramalarla rahim ağzı kanserini henüz erken evrede iken tespit ederek tedavi etmenin mümkün olduğunu belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktoru Ayfer Kara, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ocak ayının farkındalık ayı olarak belirlendiğini ifade eden Kara, “Serviks kanserinin dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde üçüncü sırada yer almakta ve sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliğinin erken evrede tespit edilebilmesi ve tedavi edilebilmesidir” dedi.

Kara, "Yapılacak taramalarla rahim ağzı kanserini henüz erken evrede iken tespit ederek etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle ilerlemiş kanser sıklığı ve buna bağlı ölüm ve hastalık riskini düşürmekte mümkündür." ifadesini kullandı.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM), erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, farkındalığın artırılması amacıyla hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkın bilgilenmesini sağladığını, rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kalın bağırsak kanser taramalarını ücretsiz yaptığını belirten Kara, şunları kaydetti:

"Kadınlarımız, 5 yılda bir yapılacak olan HPV DNA testi taraması ile rahim ağzı kanserinden korunabilmektedir. Ayrıca bağlı bulundukları aile hekimlerinden ve İlçe Sağlık Müdürlüğü de bu hizmeti ücretsiz olarak alabilmektedirler. Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız."

Editör: Haber Merkezi