İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hatipsoylu, Soba ve Doğalgaz Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rükiye Hatipsoylu, kış mevsiminde soba ve gaz zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Doğalgaz ve soba zehirlenmelerinden her yıl yüzlerce insanın zarar gördüğünü söyleyen Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rükiye Hatipsoylu, ısınma amaçlı kullanılan kombi ve sobalardan sızan gazların hayati tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri arasında baş sırayı alan soba zehirlenmeleri, bazı basit tedbirlerle önlenebileceğini ifade eden Dr. Hatipsoylu, " Sobadan kaynaklanabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, rüzgârın yönü, boruların temizliği, kullanılan kömürün kalitesi dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor." dedi.

Yatarken sobaya kömür atmanın zehirlenmeye davetiye çıkarttığına değinen Hatipsoylu, "Sobanın içindeki ateşin söndüğünden emin olmadan uyunmaz. Özellikle yatarken sobaya kömür atmak zehirlenmeye davetiye çıkarmaktır. Ölü ateşin üstüne atılan kömür tam yanmadığı için tüter, duman ve gaz yayar. İşte bu gaz, öldürücü karbonmonoksit gazıdır. Önlemler basitken hayatımızı koruyalım. Soba ve baca kullanırken alınacak basit önlemler vardır. Sobanın kalite ve garanti belgesi olmalıdır. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır ve soba üstten yakılmalıdır. Yatmadan önce sobaya yakıt koyulmaması gerekiyor. Soba borularının ek yerlerinden gaz sızıntısı olmamasına dikkat edilmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Baca duvardan veya pencereden çıkarılmamalı, mutlaka çatıda olmalıdır. Bacanın en üst noktası çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olmalıdır. Baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Bacalar düzenli olarak her yıl temizletilmelidir" açıklamasında bulundu.

"Doğalgazlı evlerde menfezleri kapatmayın"

Afşin'de yeni yeni kullanılmaya başlanılan doğalgaz ile de uyarılarda bulunan Hatipsoylu, şunları söyledi:

"İlçemize birçok vatandaşlarımız doğalgaz ile ısınmaya geçti. Doğalgaz kullanılan evlerde pencere veya duvara monte edilen menfezlerin mutlaka açık bırakılması, bunların kesinlikle havalandırmayı engelleyecek şekilde kapatılmaması gerekiyor. Çünkü menfez ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlıyor ve zehirlenmenin önüne geçiyor. Bu yüzden pencere veya duvarınıza monte edilen, menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın."

Zehirlenen kişinin vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğine belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hatipsoylu, "Doğalgaz sızıntılarında kesinlikle, elektrik düğmelerine dokunulmamalı, kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkaracak işlemler yapılmamalıdır. Zehirlenen kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalıdır.  Karbonmonoksit zehirlenmelerinde eğer kişinin bilinci yerindeyse temiz havaya çıkarılmalı ve sağlık ekiplerine haber verilmesi gerekiyor." dedi.

"Şofben banyoda olmasın"

Şofben kullanırken alınacak basit önlemlere de değinen Hatipsoylu, "Şofbenin kalite ve garanti belgesi olmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin montaj yapılacağı yer yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyoya takılmamalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişi sağlanmalıdır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi