Kahramanmaraş'ta "2018 yılında işe yerleştirmede genel müdürlüğü 18 bin 217 işe yerleştirme hedefi koydu. Kasım ayı sonu itibariyle16 bin 298 kişi Kahramanmaraş'ta işe girdi
Kahramanmaraş'ta günlük olarak yayınlanan Manşet Gazetesi İş Kur İl Müdürü Ali Yüce ile özel bir haber yaparak Kahramanmaraş'ta neler olduğunu sordu. Yüce yaptığı açıklamasında;  Yüzde 92 civarında işe yerleştirme hedefimizi gerçekleştirdik. Kahramanmaraş'ta işsizlik yönünde bir sıkıntımız yok ve Türkiye'de işsizlik ortalamasında iyi bir noktadayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılı başlarında işsizlikteki artış nedeniyle başlattığı 'Milli İstihdam Seferberliği' tüm Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da tüm hızıyla devam ediyor. 9 Şubat 2017'de dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Konya'dan start vermesiyle başlayan 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' projesi meyvelerini veriyor. Bu doğrultuda 2018'in ilk 11 aylık döneminde kentte 16 bin 298 kişi ek istihdam kapsamında iş sahibi olurken konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, 2018 yılında belirlenen hedeflere yüzde 92 oranında ulaştıklarının altını çizdi.

"TEŞVİK PROJELERİ İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRDÜ"
Bakanlık tarafından yapılan projeleri anlatan Yüce, "Ülkemizin en öncelikli konularından biri ekonomi, ekonomiye bağlantılı olarak ta istihdam, iş ve aş. Dolayısıyla 2017 yılının kasım ayında bir önceki fazı 2016'daydı. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında bir çalışma başlatıldı. Bu yıl içinde Türkiye genelinde bir milyon 250 bin istihdam öngörüsü ile yola çıkıldı. Tabii buna paralel olarak bu istihdamı arttırmaya yönelik devletimiz bazı düzenlemeler yaptı. Buna ilave istihdam teşviki de dâhil. İstihdam teşviki nedir? İlave istihdam teşviki 2017 yılında bir işletmenin ortama işçi sayısına ilave alınan her kişinin SGK primini, vergisini İşsizlik Sigortası Fonundan İŞKUR olarak biz ödeyeceğiz. Çalıştıran kişi sadece çalıştırdığı kişinin 12 ay boyunca maaşını ödeyecek. Örneğin 2017 yılında ortalama 10 kişi çalıştırdınız bunun üzerine aldığınız her bir kişi için SGK primini biz ödeyeceğiz. Bu kapsamda Şubat ayında bir düzenleme yapıldı" şeklinde konuştu. 


"DEVLETİMİZİN AÇIKLADIĞI ÇOK CİDDİ PROJELER VAR"
Devletin açıklamış olduğu çok ciddi teşvik projelerinin olduğunu dile getiren Yüce, sözlerinin devamında bu projeleri anlattı. Yüce, "Bunun yanında yine devletimizin açıkladığı çok ciddi projeler var. Bizi şu anda uyguladığımız İş başı eğitim programı var. İş başı eğitim programı nedir? Mevcut çalışan personel sayısının yüzde 30'u kadar hizmet sektöründe 3, imalat sektöründe 6, bilişim sektöründe ise 9 aya varıncaya kadar bu kişilerin asgari ücretten maaşını İŞKUR olarak biz ödüyoruz. İşverenlerimiz de bu sürenin sonunda en az aldıkları kişinin yüzde 50'sini program süresi kadar çalıştırmayı bize taahhüt ediyorlar ve teşvikimiz bununla da bitmiyor. Eğer bu kişileri işe aldıklarında çalıştırmaya devam ederlerse bunların hizmet sektöründe 30 ay, imalat sektöründe 42 ay olmak üzere SGK işveren katkı payını biz ödemeye devam ediyoruz. Aynı zamanda bu program bittikten sonra bir önceki anlattığım ilave istihdamsa ilave istihdam şartlarını da taşıyorsa SGK işveren primi değil de bu kez ilave istihdam teşviki olan SGK priminin tamamının vergisini ödüyoruz. Bu bittikten sonra diğerine geçiyor" ifadelerini kullandı. 


GİRİŞMCİ ENGELLİLERE 50 BİN TL'YE KADAR HİBE DESTEĞİ
İşyeri açmak isteyen engelli vatandaşlara 50 bin TL'ye kadar hibe desteğinin verildiğini söyleyen Yüce, şöyle konuştu: "Yine Cumhurbaşkanımızın üzerinde çok durduğu konulardan biri de toplumda dezavantajlı kesim olarak adlandırdığımız engelliler, uzun süreli işsizler, bayanlara yönelik bir dizi uygulamalar var. Bunlar nedir? Örneğin bizim işbaşı eğitim programımıza veya diğer kurslarımıza katılan kişilerin 2-5 yaş arasında çocuğu varsa bunlara 400 TL kreş yardımı ödüyoruz. Yine işe almada engelli kardeşlerimize hem öncelik hem de kendi işini kurmak isteyen engelli kardeşlerimize İŞKUR'un engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen idari para cezalarının toplandığı havuzdan 50 bin TL'ye kadar hibe desteği veriyoruz. Engelli bir kardeşimiz bize gelip eğer geçerli bir projeyle müracaat etmesi ve Ankara'daki kurulumuz tarafından kabul edilmesi haline karşılıksız 50 bin TL hibe desteği veriyoruz. Buna benzer toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik ciddi bir atılım gerçekleşti. Bu projelerimiz devam ediyor."


"HEDEFLERİMİZİ YÜZDE 92 ORANINDA GERÇEKLEŞTİRDİK"
İŞKUR Genel Müdürlüğü'nün kendilerine koyduğu hedefi yüzde 92 oranında gerçekleştirdiklerini belirten Yüce, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Türkiye genelinde bir milyon 250 bin kişinin 2018 yılında işe yerleştirilmesiyle ilgili hedef koyması üzerine ilin ekonomik, siyasi durumuna göre bunlarda illere paylaştırıldı. 2018 yılında işe yerleştirme hedefi olarak genel müdürlüğümüzün bize 18 bin 217 işe yerleştirme hedefi koydu. Bizde Kasım ayı sonu itibariyle bunun 16 bin 298 tanesini Kahramanmaraş İl Müdürlüğü olarak gerçekleştirmiş durumdayız. Yüzde 92 civarında işe yerleştirme hedefimizi gerçekleştirdik. Tabii bunun yanında genç, kadın, uzun süreli işsizler var. Hamt olsun Kahramanmaraş'ta genel olarak Türkiye'de bu istihdam programları yürürlüğe girdikçe yüzde 12'lerde, 13'lerde olan işsizlik oranlarında düşecek. İşsizliğe bu projelerin çok büyük etkisi oldu. İşverenimize teşviklerle mevcut işyerlerindeki hem işçi sayılarını korumaları hem de arttırmaları yönünde ciddi katkı sağladı.  Kahramanmaraş olarak biz hedeflerimizi hemen hemen tamamlamış durumdayız. Kahramanmaraş'ta işsizlik yönünde bir sıkıntımız yok. Türkiye'de işsizlik ortalamasında Kahramanmaraş olarak iyi bir noktadayız."

Editör: Haber Merkezi