Afşin Elbistan A Termik Santralinin ve Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesinin Çelikler Holdinge devredildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, santralde çalışan işçilerle ilgili de, "Hiçbir işçimiz endişe etmesin" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlığının 2019 yılı bütçeleri üzerinde, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sorularını cevapladı. İlk olarak Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi'nin 20 yıllığına Çelikler Holding'e devriyle ilgili soruyu cevaplayan Bakan Dönmez, "Doğrudur, Afşin A Santrali 2000 yılından önce yapılan işletme hakkı devir sözleşmesi kapsamında yeni sahibine devredildi. Danıştay onayından da geçmiş oldu. Ama orada hiçbir işçimiz endişe etmesin, gerek bizde gerekse taşeronda da çalışsa yine orada yeni işveren iş vermeye devam edecek. Benim de kulağıma birtakım dedikodular geldi. İşçilerin böyle bir endişeye kapılmasına gerek yok" ifadelerini kullandı. 

Bakan Dönmez, termik santrallerin, tarım arazileri üzerine kurulmasıyla ilgili soruyu ise şu şekilde cevapladı: 

"Termik santraller kaynağa bağımlı santraller. Kömürü nerede bulursanız ona yakın yerde termik santrali kurmak zorundasın. Bu kömür bazen ovada, bazen de dağın altında denk geliyor. Ama şundan endişe etmeyin; bu yeni nesil termik santraller baca gazı açısından, emisyonlar açısından Avrupa Birliği standartlarını yakalamış durumda. Burada herhangi bir çevresel risk söz konusu değil." Yerli kömür noktasında keşfedilen rezervin 17,5 milyar tonun üzerinde olduğunu ve bunun da ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Hem ısınma amaçlı hem de elektrik üretimi amaçlı bu yerli kaynağımızı sonuna kadar kullanmak durumundayız. Burada yaptığımız çalışmalarda önümüzdeki inşallah 5-6 yıl içerisinde 5000 megavat yerli kömüre dayalı termik santral kurduğumuzda önemli bir ithal açığının ithal ikamesini de sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.
Yaz saati uygulaması

Yaz saati uygulamasında ne kadar doğru yaptıklarını şimdi daha iyi anladıklarını vurgulayan Dönmez, şunları ifade etti:

"Avrupa Birliği de bunu tartışmaya başladı. Şimdi onlar da tek saat uygulamasına geçmek üzere harekete geçti. Sürekli yaz saati uygulamasına geçince tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 540 milyon liralık, 3 zamanlı tarifeler için de 800 milyon liralık bir tasarruf söz konusu. Hesap yanlışlığı şuradan kaynaklanıyor; gün içerisindeki toplam talep artışı sanki saat farkından kaynaklanıyormuş gibi algılanıyor. Burada kıyaslanması gereken saatler, gün doğumu ve gün batımındaki saatler olması lazım. Diğerlerini mevsimsellikten arındırdığınızda aslında bu hesabın doğruluğunu siz de görmüş olacaksınız."

Editör: Haber Merkezi