Afşin ve Elbistan bölgesinde erken gelen kar yağışı, çok sayıda pancar üreticisini mağdur etti.

Elbistan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin ardından yanlış alım politikaları sonucu pancar üreticilerinin emekle ektiği binlerce ton şeker pancarı kar altında kaldı. Afşin-Elbistan bölgesindeki çiftçiler yaklaşık 100 bin ton şeker pancarının kar altında kaldığını ifade etti.

Kar yağışı nedeniyle beyaza bürünen tarlalardaki pancarlar da nasibini aldı. Ovadaki birçok tarlada kar altında kalan şekerpancarı sökülmeyi beklerken sökülerek yol kenarlarına silolanan pancarlar da fabrikaya taşınmayı bekliyor. Çiftçilerin tahminine göre, Elbistan-Afşin Ovası’nda Mutlucan Şeker Fabrikası’na teslim edilecek 100 bin ton pancar kar altında bulunuyor.

Tarlada kalan pancarın makinelerle sökülemeyeceğinin farkında olan çiftçiler ise, -8 derece soğukta elle pancar sökmekle karşı karşıya kalacak. Çiftçilerin karşı karşıya kaldıkları bu mağduriyetin en büyük sebebi ise, özel firmanın işlettiği şeker fabrikasındaki alım politikasının yanlışlığı olarak gösteriliyor.

Kar çilesi ile baş başa kalan çiftçiler, büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek, özelleşen şeker fabrikasındaki günlük alım miktarının düşüklüğü nedeniyle pancarın kar altında kaldığını ifade ettiler ve “Artık yılbaşını mı, Ocak ayını mı bulur bilemiyoruz. Mutlucan Şeker firmasının ne zaman gönlü olursa o zaman alacak inşallah” dediler.

Çiftçilikle uğraşan Adem Kancı, yağan karın kendileri için çileye dönüştüğünü söyledi. Tahminen 200 ton pancarının kar altında kaldığını anlatan Kancı, “Benim tahmini 200 ton pancar var. Bize bu çileyi çektirenler utansın. Bir haftalık programda 1 tane randevum var. Ama ben teslim edemem. Artık yılbaşını mı, Ocak ayını mı bulur bilemiyoruz. Mutlucan Şeker firmasının ne zaman gönlü olursa o zaman alacak inşallah” diyerek fabrika yönetimine tepki gösterdi.

Başka bir çiftçi Kancı ise, şöyle konuştu: “Pancarlarımız, emeklerimiz karın altında kaldı. Sularımız kurudu. Ne zorluklarla yetiştirdik bunu. Güzel de verim almıştık. Bizim elimizden gelen bir şey yok. İmkanımız da yok. Bundan sorumlu olanları Allah’a havale ediyorum. Devletimize ve milletimize de karşı gelemiyoruz. Emeklerimiz yerlerde kaldı. Her yıl bu zamanlarda pancarımızı bitirir, tarlalarımızı sürer sobamızı yakar evimizde otururduk. Tarlalarda halen pancar var. Biz, daha pancarı bitirip yerine buğday ekeceğiz. Bu şartlar da ekim de yapamayız. Tarlalarımız boş kalır. Makinelerimiz bu şekilde kaldı. Elbistan-Afşin genelinde tahmini 100 bin ton var. Hepsi de karın altında. Çiftçiler mağdur ve perişan. Biz, yetkililerden yardım bekliyoruz. Bir römork pancarı yüklemeye 50 lira istiyorlar. Bu karda kışta traktörler nasıl trafiğe çıkacak. Allah, çiftçinin yardımcısı olsun.”

Halil Çetin isimli çiftçi ise, ‘Allah sonumuzu hayır etsin’ diyerek, “Bu seneki kadar rezillik görmedim. Fabrikada hiç alım yok. 2 günden beri karın altında bekliyoruz. Hiçbir ağızdan da açıklama gelmiyor. Pancarlar da karın altında. Allah sonumuzu hayır eylesin. Bu zamanda pancarımız biterdi ama benim 350 ton pancarım karın altında bekliyor. Fabrikaya götürme imkanımız da çok zor. Traktörlerimiz çalışmıyor. Şeker fabrikasını alan firma bize hiç yardımcı olmuyor. 1 tek makine çalışıyor orada. Soğukta karın altında bekliyoruz. Bu gidişle Ocak ayına kadar da pancar çekeriz herhalde” ifadelerini kullandı.

Tarlasının kenarına silo ettiği şekerpancarını iş makinesi ile römorka yükleten Derviş Kılıç da, çiftçinin, hiç kimsenin umurunda olmadığını vurguladı.

Afşin ve Elbistan'daki tüm pancar çiftçilerinin mağdur olduğunun altını çizen Kılıç, “Çiftçi, hiç kimsenin umurunda değil. Çiftçinin hazin sonu bu. Mazot pahalı; hiçbir şeye güç yetmiyor. Anlatmaya gerek yok, işte görüyorsunuz çiftçinin halini. Elbistan’da, Afşin’de tüm bu çevre köylerimizdeki çiftçilerimizin başında bu rezillik. Pancarı kar altında, çamur altında kaldı."diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi