İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerindeki arazi alım satımlarında onay verilmesine ilişkin yetkinin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne devredilmesi vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden oldu.

Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 19 Nisan 2018'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Kanun 28 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tasarısı ile arazi alım satımlarında İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin onayına tabi olan işlemler bundan böyle DSİ tarafından yürütülüyor.  

Arazi toplulaştırmasıyla ilgili daha önce İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerince incelendikten sonra verilen izinler de bundan böyle DSİ tarafından verilecek. DSİ, bu işlemler için özel bir birim oluşturacak ve vatandaşların talepleri değerlendirilecek. Fakat yürürlüğe giren kanun çerçevesinde oluşturulması gereken birimler henüz çalışmalarına başlamadı. Bu da arazisini ya da tarlasını satmak isteyenlerle, alıcı vatandaşlar açısından mağduriyet yaşanmasına neden oluyor.

Vatandaşlar Tapu'da işlem yapamıyor

Daha önce Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda olan arazi toplulaştırma, tarımsal sulama ve sulamaya ilişkin desteklemeler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Böylece Devlet Su İşleri, su ve toprak konusunda tek yetkili kurum oldu.

Satış için izin almak üzere İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin yolunu tutan vatandaşlar, herhangi bir işlem yapılmadan su ve toprak konusunda tek yetkili kurum olan DSİ’ye gönderiliyor. DSİ’de ise henüz böyle bir birim kurulmadığı için elleri boş bir şekilde geri dönüyor. Bu durum, alım-satım işlemlerinin ise neredeyse durmasına neden oluyor. Vatandaşlar ise, bu duruma bir çare bulunmasını istiyor. Süreçle ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılmasını talep eden vatandaşlar, söz konusu birimin çalışmalarına biran önce başlaması gerektiğini vurguluyor.

Yetkililerden net bir cevap alamadıklarını ifade eden vatandaşlar, “İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin, tarla satışı için verdiği onay yazısı DSİ’ye aktarılmış. DSİ’nin böyle bir birimi kurulmamış. Bu izni kimin vereceği belli değil. Kime gitsek elimiz boş dönüyoruz. Hem satıcı hem de alıcı bu işte mağdur durumda. Nereye başvurmamız gerekiyorsa söylesinler biz de oraya gidelim. Oradan oraya koşmaktan biz de yorulduk. Karşımızda muhatap da bulamıyoruz. Bu duruma mutlaka çözüm bulunmalı. Yetkililer sesimizi duysun” diye konuştular.

"Evimin tapusunu almak istiyorum, alamıyorum."

Evinin tapusunu alamadığını ifade eden bir vatandaş ise, " Hüyüklü mahallesinde uzun yıllar önce bir arazi satın alarak üzerine ev inşa ettik. Arazinin tapusunu almak için Afşin Tapu Müdürlüğüne gittiğimde arazinin iki kişi üzerine olduğunu ve arazi toplulaştırması uygulandığını gördük. Tapu işlemlerini tamamlamak için DSİ'ye yönlendirildim. Arazi işlemleri için onay almak için gittiğim DSİ'de ilgili birim kurulmadığı ve işlem yapmadıklarını belirttiler. Bu birçok vatandaşı mağdur ediyor. Evimin tapusunu almak istiyorum, alamıyorum. Bu durumun biran evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor. Başta AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal olmak üzere bölge milletvekillerimizin bu sorunu acilen çözmesini istiyoruz"

Editör: Haber Merkezi