AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde en büyük sebep üretim maliyetinin çok yüksek olmasıdır."dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İlker Çitil, Afşin'de partisinin İlçe Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şeker fabrikalarının özelleştirilme süreciyle alakalı bilgi verdi

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden, çalışan işçilerin ve pancar üreten çiftçilerin hiçbir şekilde mağdur olmasına izin vermeden gerçekleştireceğini ifade eden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil, "Türkiye'de 33 adet şeker fabrikası var. Bunlardan 8 tanesi daha önce özelleştirilmişti. Devletimize ait 25 şeker fabrikasından 14'ün özelleştirilmesi süreci işliyor. Bu fabrikalarının özelleştirilmesinde en büyük sebep maliyetinin çok yüksek olmasıdır. Örneğin özel sektörde 1 birim şeker 1 liraya üretiliyorsa, devlet fabrikalarında 3 liraya üretiliyor. Fabrikalarımızda rehabilitasyon çalışmaları da yapıldı fakat şeker fabrikalarımız genel anlamda zarar etti. İçlerinde kar eden de var fakat genel anlamda bakıldığında devletimizin sırtına bir yük." dedi.

Özelleştirmeden çiftçilerin ve çalışanların etkilenmemesi için devlet olarak önlemlerin alındığını belirten Çitil, "Muhalefet her konuyu olduğu gibi bunu da saptırmayı çalışıyor. Özelleştirilen fabrikaların binlerce dönüm arazileri de özele geçecek diyor. Bu tamamen yalan. Çünkü şeker fabrikalarını üretim ve denetim şartıyla özelleştireceğiz. Arazilerin ise tümünü değil sadece fabrika alanı ihale edilecek. Elbistan Şeker Fabrikasının 2 bin 600 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor ve özelleştirilme sürecinde bu arazinin tamamı ihale edilmesi söz konusu değil. Bu fabrikamızda 500 işçimiz var. Bunun 220'si daimi, geriye kalan ise taşeron ve mevsimlik işçilerimizden oluşuyor. Elbistan Şeker Fabrikasında yılda 51 bin ton şeker üretimi yapılıyor ve kar eden fabrikalarımız arasında yer alıyor. Afşin-Elbistan bölgesinde ise 2 bin 174 şeker pancarı çiftliği yapan vatandaşımız var. Türkiye genelindeki 14 fabrikası özelleşecek. Diğer fabrikalar rekabet koşullarının sağlanması ve fiyatı kontrol etme amacıyla yine devlette kalacak." açıklamasında bulundu.

Pancar üreten çiftçilerin aynı fiyatla ürünlerini fabrikaya vermeye devam edeceğini ifade eden Çitil, şöyle devam etti:

"Bilirkişiler özelleştirmenin çiftçilerimiz açısından faydalı olacağı görüşünde. Ürünlerini aynı fiyatla hatta kapasite artırımıyla fabrikalara satmaya devam edecek. 14 şeker fabrikasının Nisan ayında ihalesi yapılacak, Haziran ayında yer teslimi yapılarak Eylül ayında da kim devralırsa üretime başlanılması düşünülüyor. Bu özelleştirilecek 14 fabrikada yaklaşık 49 bin çiftçimiz, 4 bin 700 daimi çalışanı ve 2 bin civarında da taşeron işçimiz etkilenecek. Daimi çalışanlarımız özelleştirme sürecinin ardından isterlerle çalışmaya devam edecek, devletteki diğer şeker fabrikalara tayin isteyebilecek, isterlerse de bulundukları bölgedeki diğer kurumlara geçiş hakkında faydalanabilecek. Çalışan taşeron işçilerimiz ise zaten taşeron yasasından faydalandılar."

Toplantıya, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Safi ile partililer katıldı.

Editör: Haber Merkezi