Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afşin İlçe Teşkilatı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın kolları teşkilatıyla bir araya geldi.

Parti binasında düzenlenen etkinlikte konuşan CHP Afşin İlçe Başkanı Mahsuni Çinpolat, kadının dünyadaki en güçlü varlık olduğunu belirtti.

Ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yaşamın tüm alanlarına katılımı ile mümkün olacağını belirten CHP Afşin İlçe Başkanı Çinpolat, “ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler verilmekteydi. Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başladı. Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. 129 kadın, yangında hayatını kaybetti. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti. Zetkin’in önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de kutlanmıştır. Ve o günden bu güne 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir. Bir ülkenin kadınları ne kadar aydınsa bir ülkede o kadar aydındır. Bir ülkenin kadınları ne kadar gelişmişse bir ülkede o kadar gelişmiştir. Bir ülkenin kadınları ne kadar özgürse o ülkede o kadar özürdür. Kadın annedir, bacıdır, sevgilidir, yardır, yarendir. Kadın dünyadaki en güçlü en güzel varlıktır, sevgidir, özveridir, şefkattir, umuttur ama en çok emektir. Partimiz ne zaman ki kadınlarımızla omuz omuza verirse o zaman iktidar olur. Tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, saygılar sunarım. “dedi.

Afşin İlçe Kadın Kolları Başkanı Emel Kanat Gönen ise eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir hayat geçirmelerini isteyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Gönen, “Sevgili kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak andığımız bugün ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anılmıştır. Türkiye’deki gündeme baktığımızda kadınlarımız öldürülüyor, dayak yiyor ve 2. Sınıf insan muamelesi görüyor. Kadın cinayetleri maalesef hat safhada. Bu nedenle kadınlarımız daha çok bilinçlenmeli. Kadın eşimiz, annemiz kısacası her şeyimizdir. Kadının toplumdaki önemi çok fazladır ve bunun farkına varılmalıdır. Dünyadaki güzelliklere ve mutluluklara layık tek varlık kadınlarımızdır. Peygamber efendimiz (s.a.v)’in de dediği gibi kadınlarınızı koruyun, onları sevindirin diye buyurmuştur. Cumhuriyet döneminde de kadınlarımız modern ve çağdaş günlere gelebilmemiz için önemli görevler yapmışlardır. Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere yükselmeye layıksın diyen Mustafa Kemal Atatürk kadını çok güzel bir şekilde yüceltmiştir. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçiler Günü’nü kutluyorum. Eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir hayat sürmenizi diliyorum. ”açıklamasında bulundu.

Düzenlenen etkinlik günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin ve bayanlara karanfil dağıtımı ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi