Afşin Nüfus Müdürü Ramazan Yıldız, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile ilgili yapılan değişiklikle vatandaşlar, bir defaya mahsus mahkeme kararına ihtiyaç duymadan ad ve soyadı değişikliği yapabileceğini söyledi.

2018 yılı içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne dayanarak kanun hükmünde kararnameye esas olarak bir defaya mahsus 2 yıl süre içerisinde soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilinecek.

Afşin Nüfus Müdürü Ramazan Yıldız, kanun hükmü gereğince ad veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esas olduğunu vurguladı.

Yıldız, “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamında vatandaşların Soyadı Kanunu'na aykırı olan, umumi edebe uygun olmayan, küçük düşürücü veya gülünç olan soyadları, yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadlarını mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebilecek. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir. Kanun hükmü gereğince ad veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı gerekiyor. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecek. Müracaatın bizzat ilgili kişi tarafından veya ad veya soyadı değiştirilmesine yönelik bilgileri ihtiva eden vekâletnameyi ibraz eden vekili tarafından da yapılması mümkündür. Yerleşim yeri aynı olan ailenin ergin çocukları soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için ana ve babaları ile birlikte müracaat edebilirler. “ açıklamasında bulundu.

Ad veya soyadı değişikliğine ilişkin müracaatların 3 Aralık 2019 tarihinde mesai saati bitimine kadar kabul edileceğini kaydeden Yıldız, 3 Aralık tarihten sonra yapılacak olan müracaatlar ise kabul edilip işleme alınmayacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi