İnternetteki dolandırıcılık olaylarına bir yenisi daha eklendi. İnternetteki ilan sitelerinde yer alan ilanların sahiplerine ulaşan dolandırıcılar, sahte banka dekontları göndererek ürünlerin Nijerya ve Amerika'daki akrabalarına kargolanmasını istiyor.

Kimi zaman Nijerya’nın devrik liderinin dul eşi, kimi zaman Libya’da görevli NATO askeri, kimi zaman çok büyük servet sahibi yatırımcı kılığında karşımıza çıkan dolandırıcılar bu kez internetteki sitelerde kendilerine ait pahalı elektronik ürünleri satmak isteyenleri tuzağa düşürmeye çalışıyor. Özellikle bilgisayar, fotoğraf makinesi ve diğer pahalı elektronik ürünleri satmak isteyenleri hedefleyen çetenin tuzağı şöyle işliyor:

"Öncelikle internetteki alım-satım platformlarında pahalı elektronik ürün satanları takibe alıyorlar. Daha sonra bu ilan sahiplerine İngilizce olarak mesaj gönderip, kendilerini Türkiye'deki İncirlik üssüne yeni atanan Amerikalı veya Nijerya asıllı Amerikalı bir asker gibi tanıtıyorlar.

Profil fotoları da genellikle bir Amerikan askeri oluyor. Ancak elbette ki bu fotoğraf sahte.

Daha sonra satıcının elindeki ürünle ilgilendiklerini belirtip, bu ürünü Amerika veya Nijerya'daki bir akrabalarına göndermelerini, kargo parasını da kendilerinin karşılayacağını belirtiyorlar.

Ancak burada satıcı hakılı olarak öncelikle paranın kendisine gönderilmesini istiyor. Alıcı dolandırıcı hemen devreye giriyor ve parayı hesaba gönderdiğini söyleyerek paranın ödendiğine dair bir banka dekontunu mail atıyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu dekont sahte, ancak gerçeğiyle ayırt edilmesi çok zor.

Eğer dekonta inanıp paranın gönderildiğini düşünürseniz zaten sizin için oyun bitiyor. Elinizdeki ürün çok uzaklara doğru yola çıkarken, siz de elinizde sahte bir banka dekontu ile kalıyorsunuz.

İkinci Aşama Devrede

Ancak birçok satıcının bu kadar kolay tuzağa düşmeyeceğini bilen dolandırıcılar, dekontla birlikte ikinci aşamayı devreye sokuyor. Çünkü satıcılar dekont gelmesine karşın kendi hesaplarına bir para gelmediğini görüyor.

Dolandırıcılar, bankanın güvenli bir alışverişi garanti etmek adına, para kendilerinden çıkmış olmasına karşın henüz karşı tarafa ödeme yapmadığını söylüyorlar. Paranın satıcının hesabına, kargoyu göndermesinin hemen ardından, kargo takip numarasını bankaya göndermesi ile yatacağını söylüyorlar.

Eğer satıcı bu numaraya inanırsa kargoyu gönderiyor ve aldığı takip numarasını kendisine gelen maili yanıtlayıp iletiyor. Tabii ki sonuç yine aynı... Dekont sahte olduğu için kargo takip numarası internetin dehlizlerinde kaybolup gidiyor. Hem eldeki değerli elektronik Nijerya veya Amerika'daki 'akrabaya' doğru geri dönülmez bir şekilde yola çıkmış oluyor hem de satıcının banka hesabına hiç bir para transferi gerçekleşmiyor."

"Çok güzel ingilizce konuşuyordu"

Konu ile ilgili olarak yaşadıklarını paylaşan bir haberturk.com okuru, kendine ait bir elektroniği satışa koyduktan kısa süre sonra ürünle ilgilendiği söyleyen yabancı bir kişiden whatsapp mesajı aldığını söyledi.

Daha sonra bu kişi ile iletişime geçtiğini belirten okur, "Bana İncirlik'e yeni atanmış bir yüzbaşı olduğunu söyledi. Çok güzel ve akıcı bir İngilizce ile konuşuyordu. Benden ürünü Nijerya'daki kuzenine göndermemi istedi. Onunla konuştuktan 1 saat sonra çok benzer bir mesaj daha geldi. Yine İncirlik'e atanmış bir subay numarası yapan başka bir ses bu kez ürünü Florida'daki kardeşine göndermemi istedi.

İkisi üst üste gelince şüphelendim ve biraz araştırınca bu tip olayların başkalarının da başına geldiğini gördüm. Senaryo hep aynı şekilde işliyor. Beni kandıramadılar ama son aylarda bu numarayı çok fazla kişiye yapmışlar. Özellikle pahalı elektronik ürün satanlar bu tip olaylara dikkat etsin, para hesaba yapmadan ürünü göndermesin" dedi.

Editör: Haber Merkezi