Afşin’de yaşan 3 çocuk annesi ve 3 torun sahibi 48 yaşındaki Zuhal Tüten, eşinin işyerindeki bodrumunda 8 bin adet solucan ile başladığı solucan gübresi üretimi işinde 20 bin solucana ulaştı.

Hayvan gübresi ve çeşitli organik atıkların toprak solucanları tarafından sindirilmesi sonucu elde edilen, tarımsal endüstride organik gübre ve toprak düzenleyici olarak da kullanılan solucan gübresi üreticiliği 48 yaşındaki girişimci Zuhal Tüten’in yeni işi oldu.

İnternette gördüğü ‘solucan gübresi üretimi yapan bayan’ haberinin ardından boş vaktini değerlendirmek ve eşine destek olmak için solucan gübresi üretimi yapmaya karar veren girişimci Zuhal Topal, 2 ay gibi bir süre içerisinde solucan sayısını 2 katına çıkarttı.

Hayvan gübresine göre 10 kat daha değerli olan solucan gübresi üretimi için solucan sayısını artırmak istediğini söyleyen Zuhal Tüten, “ Bölgemizde organik tarım yapmak isteyenler için, toprağı 3 yıl içinde temizleyen ve yüzde 77’ye varan verim artışı sağlayan solucan gübresi talebini karşılamak istiyorum” dedi.

15 bin lira yatırım yaparak solucan gübresi üretimi işine giren Tüten, “ İnternette gördüğüm solucan üretim tesisi kuran bir bayan girişimcinin başarısı bu işe girmeme sebep oldu. Daha sonra bu iş hakkında araştırma yaptım ve eşime danıştım. Eşim de bana destek olacağını belirtti. Ben de Allah’ın izniyle bu işi yaparım dedim ve kendi tesisimi kurdum.” diye konuştu.

Solucanları mucizevi bir canlı nitelendiren ve onları çok sevdiğini dile getiren Tüten, “ Afşin’de eşim güneş enerjisi malzemeleri satıyor. Daha çok yaz aylarında işlerimiz yoğun, kış aylarında işimiz sakin oluyor. Bende 6 aylık ölü zamanımızı değerlendirmek için bu işe başladım. 8 bin solucanla başladığımız gübre üretiminde 20 binden fazla solucanımız oldu ve her geçen gün çoğalıyorlar. Solucanların bakımı hiç kolay değil. Hayvan gübresinin içerisine yumurta kabuğu, çay posası, muz kabuğu ve tüm sebze ve meyveleri bir makinenin içerisinde doğrayarak mamaya karıştırıyorum. Gübre olacak mamayı bu karışım haline getirdikten sonra dinlenmeye alıyorum ve solucanlara veriyorum. Tabi zaman geçtikçe bu mama gübre oluyor. Şuanda benim amacım hemen verim almak değil, zamanla solucanları çoğaltarak bu işi geliştirmek istiyorum. Bunun altyapısını da oluşturdum eski evimiz var. İnşallah yeterli solucan sayısına ulaştıktan sonra burayı taşıyacağım ve eski evimizde solucan gübresi üretmeye devam edeceğim.” açıklamasında bulundu.

- Ölü çiçeği diriltti

2 aylık süre içerisinde 50 kilogram gübre elde ettiğini ve çok güzel sonuç aldığını dile getiren Tüten, şunları söyledi:

“Üretimini sağladığımız ilk gübreden tanıdıklarımız istedi. Bir arkadaşım kendisine hediye gelen aloevera çiçeğini öldü diye kenara atmış. Bende ürettiğimiz gübreyi deneme amaçlı bu çiçeğin dibine attık. Bir süre sonra çiçeğin yeniden yeşerdiğini ve ilk geldiği halinden güzel bir hal aldığına tanık olduk. Eşimle beraber Aralık ayı başlarında saksılara biber ekmiştik ve onun dibine gübre yerleştirmiştik. Biber şuan da çiçek açmış durumda. Böyle güzel sonuçlarını aldığım için yaptığım iş beni mutlu ediyor. Gerçekten içimden gelerek ve severek yapıyorum. İnşallah Afşin’deki kadınlara da örnek olurum.”

Editör: Haber Merkezi