İstinye Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, "Organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının en büyük nedeni ailelerin organ bağışını kabul etmemesidir." dedi.

Prof. Dr. Dinçkan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Misak-ı Milliye Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, organ bağışının önemi ve faydalarını anlattı.

Vatandaşları nakile davet eden Prof. Dr. Dinçkan, "Organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının en büyük nedeni ailelerin organ bağışını kabul etmemesidir. Hasta yakınlarının beyin ölümünü kavrayamaması, dini inançlar, vücut bütünlüğünün bozulması ve hastaneye ya da çalışanlarına duyulan güvensizlik gibi endişeler organ bağışının istenilen seviyede olmasının nedenleri arasındadır." dedi.

Organ Nakli Merkezi'nde görevli Prof. Dr. Alaattin Yıldız ise organ bağışında ikinci tip organ naklini kastettiklerini belirtti.

Organ nakliyle yaşama tutunmanın önemine dikkat çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince barsak en çok nakledilen organ ve dokulardır. Nakil ameliyatlarında kullanılan organların bir kısmı canlıdan veya vefat eden kişilerden sağlanmaktadır. Örneğin kalp hastalığından ölmüş bir kişinin sağlam kornea ve böbrekleri alınıp, görmeyen insanlara ya da böbrek hastalarına nakledilmektedir. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür."

Koordinatör Ayşe Özkan, organ bağışı hakkında verdiği bilginin ardından organ bağışında bulunan kişilere belgeleri takdim edildi.

Toplantıya, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ve Emniyet Müdürü Hakan Aşık ile diğer ilgililer katıldı.

Editör: Haber Merkezi