Kahramanmaraş'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında eski Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği Başkanı Osman Gemci, genel sekreteri Mahir Keçe, Bank Asya eski müdürü Fatih Mehmet Sarıoğlu, Rafet Aslanoğlu ve eski öğretmen Rüstem Çetinkaya'nın da aralarında bulunduğu 26 sanıklı davaya edildi.

Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, dosyaya konulmak üzere mahkemeye gönderilen bazı belgelerin okunmasının ardından sanıklar savunma yaptı. 

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen tutuklu sanık Ö.Y. örgüt hakkında bildiklerini anlatmak istediğini belirtti. 

Sanık Ö.Y, 1990'lı yıllarda örgütle tanıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Cemaatin sohbet toplantılarına katıldım. 2013 yılında cemaatin toplantılarında 'İlhan' kod adlı Fatih Polat bizlere sohbet verdi. Kahramanmaraş'ta cemaatte 5 bölgede toplantı yapılırdı. Ben Sütçü İmam mütevelli heyeti toplantılarına katılıyordum. 17/25 Aralık sürecinden sonra cemaat toplantılarına katılan arkadaşlar gruptan ayrılmaya başladılar. 17/25 Aralık sürecinden sonra benim katıldığım bir toplantıda AK Parti'nin cemaate karşı yanlış yaptığını o yüzden AK Parti'nin hükümette olmaması için başka siyasi partilere oy vermemizi istediler." ifadelerini kullandı.

Sanık Ö.Y, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında firari şüpheli Mustafa Timurbanga'nın kendisine 2015 yılında bir görüşmelerinde haklarında dava açılabileceğini, bu nedenle yurt dışına kaçacağını, kendisinin de gelmesini istediğini belirtti.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanıklardan K.Y. ise 2009 yılında cemaatin sohbet toplantılarına katıldığını, o dönem "Latif" kod adlı Mehmet Ekinci'nin kendilerine sohbet abiliği yaptığını söyledi.

K.Y, "Pensilvanya'daki çiftlik evine gittik. Burada sohbete girmeden önce bizim cep telefonlarımız alındı. Yaklaşık 150 kişi aynı sohbet toplantısına katılmıştı. Fetullah Gülen sohbet yaptı. Daha sonra çıkışta bizden ihtiyaç sahipleri için 50 ila 100 dolar arasında para vermemiz istendi. Ancak bizden kimse para vermedi. Ben yıllık 50 bin ile 150 TL arasında himmet vermiştim. Bana da cemaat toplantılarında AK Parti'yi yıpratmak için oy vermememiz gerektiği istendi." diye konuştu.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen D.B, "Katıldığım toplantıda Bank Asya'ya destek olunması istendi. Ben de özel bir bankadan 500 bin TL kredi çekerek buraya yatırdım." dedi.

Eski doktor Rafet Aslanoğlu da aleyhindeki suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. 

Sanıklardan tutuksuz yargılanan ve panik atak nedeniyle duruşmada rahatsızlanan Z.Y'ye mahkeme başkanı oturması için sandalye verilmesini istedi. Mahkeme başkanı, sanıktan korkmadan sakin bir şekilde ifade vermesini talep etti. 

Tutuklu sanıklardan Rüstem Çetinkaya, Mahir Keçe ve diğer sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. 

Tutuksuz yargılanan Osman Gemci ise tahliyesini ve davadan beraatini istedi.

Heyet, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan Ö.Y, K.Y. ve D.B. ile Ö.F.G. ve S.N.R'nin tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Editör: Haber Merkezi