Müftü Vekili Ferit Arkalı: 'Organ Bağışının Dini Bazı Şartlara Riayet Edilmesi Halinde Sakıncası Yoktur'

Afşin Müftülüğüne vekâlet eden Vaiz Ferit Arkalı,  3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

Müftü Vekili Vaiz Ferit Arkalı, halkı İslami bazı şartlara riayet edilmesi halinde organ bağışında bulunmaya çağırarak, bunun dinen sakıncası olmadığını ifade etti.

Toplumda, organ bağışı konusunda genel olarak vatandaşların kafasında soru işaretlerinin oluştuğunu belirten Müftü Vekili Vaiz Ferit Arkalı, "Bazı insanlarımızda organ bağışı yapılmasında dinen sakınca görüp, görememe gibi soru işaretleri oluşuyor. Hepinizin bildiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, organ veya doku nakli konusunda fetvalarının bulunduğunu söyleyen Arkalı,"Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi, organ veya dokusu alınan kişinin ölmüş olması, dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması, hayatta iken yakınlarının rızasının sağlanması, alınacak doku veya organ karşılığında hiçbir ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gibi bazı şartlar esastır. Bu şartların oluşması halinde organ naklinde dinen bir sakınca yoktur" dedi.

Arkalı, Kur'an-ı Kerimin Maide Suresi 32. ayetinde geçen 'Kim bir canın yaşamasına vesile olursa o, bütün insanları yaşatmış gibi olur' ifadesini hatırlamak gerektiğini bunun yanında Hz. Peygamberin ölüm ve ihtiyarlık dışında her hastalığın tedavisinin bulunduğu bunun aranmasının bir görev olduğunu bildiren hadisi de konuyla bağlantılıdır. Dolaysıyla bugünün imkânları dikkate alındığında bazı hallerde organ nakli alternatifsiz bir tedavi yöntemidir. Biz Afşinli vatandaşlarımızı bu konuda organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.  “açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi