Afşin Toplum Sağlığı (TSM) Merkezi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi 1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı olması nedeniyle 'Kanserde Erken Tanı Teşhis ve Farkındalık' etkinliği düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonda düzenlenen programda kansere dikkat çekmek için katılımcılara pembe kurdele, broşür ve çeşitli hediyeler verildi.

Halkın dikkatini çekmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Afşin TSM Çevre Sağlık Teknisyeni Yıldız Binboğa, ”Kanser, ölüm nedenleri arasında en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bilimsel araştırmalarda kanserin en az 3'te 1’inin önlenebilir, diğer 3'te 1’inin ise erken teşhisle yok edilebilir olduğu görünmektedir. Yani burada gelecek faktörlere etkili olduğunu biliyoruz. O yüzden bizim kanserde bir sloganımız var ‘Kanser olmaktan değil geç kalmaktan korkun’ diye söylüyoruz. Erken evrede başarı %90’ın üzerinde. O yüzden biz ücretsiz taramalar yapıyoruz. Bu etkinliğin amacı da bu. Bize geldikleri takdirde ücretsiz olarak kanser taramalarını yapıyoruz. Ulusal tarama programı olarak 3 tane kanser türü var. Meme kanseri, servisk kanseri ve mide kanseri olarak ücretsiz tarama yapıyoruz. Özellikle çok sık rastladığımız kanser türü meme kanseri. 8 bayandan birinde maalesef bu var. Ama erken evredeki tedavi başarısı çok yüksek oluyor. Biz istiyoruz ki halk bilinçlensin KETEM merkezlerimize gelerek ücretsiz tarama yaptırsın. Maalesef geliyorlar teşhisi koyuyoruz ama en son evrede yapacak çok bir şey kalmıyor. Bir annenin vefatı bir ailenin yok olması demek. O yüzden lütfen tarama yaptıralım. ”dedi.

Kanser hastalığının, organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlar olduğunu ifade eden Binboğa, "Kanser, genel anlamda vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser ile mücadelede hedef 2020 yılına kadar Ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini %25, tüm vücut kanserlerini ise oranında azaltmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir. Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Bunlar; Sigara, alkol kullanımı, Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, Bazı kimyasal maddeler, Bazı virüsler -Hava kirliliği -Radyasyona maruz kalma, -Kötü beslenme alışkanlığı şeklinde sıralanabilir.

Kanser bazen hiç belirti ve bulgu vermeyebilir, bu yüzden belirtilere dikkat etmeli; Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı -Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler -İyileşmeyen yaralar, Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık -Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara -Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden bir hekime müracaat etmelidir. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser oluşumunu azaltabilecek önlemleri hayata geçirebilmek, erken tanı konabilen kanserleri tarayabilmek ve böylelikle hastaların yaşam kalitesini arttırabilmektir. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur. İlçemizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Kanserin erken dönemde tanısı ve tarama faaliyetleri konusunda vatandaşlarımız gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler ve gerekli taramaları yaptırabilirler. Kanserde Erken Tanı Tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır” açıklamasında bulundu.

Düzenlenen etkinliğe çok sayıda bayan vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi