Afşin Belediyesinin 2015 yılında meclis kararı ile Türkiye’de ilk olarak Çerkez ismi verilen Anzorey Mahallesi sakinleri,kültürel ve medeni yaşamlarında aldıkları kararlarla örnek bir durum teşkil ediyor.

Çerkez kültür, adet ve geleneklerinin hüküm sürdüğü Afşin’e bağlı Anzorey Mahallesinde, Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Derneklerinin organizatörlüğünde yapılan bir kültürel toplantıda alınanÇerkez düğün, asker uğurlamaları ve eğlencelerde silah atılmasının engellenmesi yönündeki karar doğrultusunda mahalle sakinleri uzun yıllardır kutlamalarda havai fişek, silah ve tüfek gibi ateşli silahlar kullanmıyor.

Anzorey Mahalle Muhtarı Mahmut Alagöz her yaz döneminde Anzorey’de birçok geleneksel düğünün yapıldığını ve tek bir silah sesinin duyulmadığını belirtti.

Düğünlerde, Muhtarlık tarafından hazırlanan afişlerin düğün yerlerine asıldığını söyleyen Muhtar Alagöz, “Anzorey Mahallesinde düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde silah atılmasının yasak olduğu ve Anzorey halkının bu olaya taraftar olmadıklarını dışarıdan gelen misafirlerin öğrenmesi bu kurala riayet edilmesi için muhtarlık tarafından hazırlanan afişler düğünlerde asılıyor ve katılanlara duyuruluyor.” dedi.

Anzoreyli gençlerinin bu konuda çok titiz davrandığını söyleyen Alagöz, “Bizim düğünlerimizde silah atılmaz. Bu kuralı ihlal etmek isteyenlere karşı gerekli uyarılarılar yapıyoruz. Israrla silah atmak isteyenlerin olması durumunda gereği yapılarak bu kişilerin kolluk kuvvetlerine bildiriyoruz.

Eğlence ve kutlamalarda maganda olayının yaşanmadığını aktaran Alagöz, şöyle devam etti:

“ Mahallemizde silah atılmaması kararı alınması aslında daha önceki yıllara dayanıyor. Mahallemizin önde gelen insanlarıyla bir araya gelerek, kanunlara aykırı ve yanlış olduğunu düşündüğümüz düğünlerde silah atılma olayının artık atılmaması yönünde karar alınmıştı. Bu kararın ardından Anzorey Mahallemizde yapılan hiçbir düğünde tek bir silah dahi atılmıyor. Bu tamamen gençlerimizin bilinçli davranışları sonucunda ortaya çıkıyor. Bu muhtarlığın veya benim şahsımın aldığı bir karar değil. Sadece mahalle halkı olarak bilinçli bir şekilde hareket edilmesi bizleri olumlu yönde etkiliyor.”

Muhtarlık olarak düğünlerde silah atılmaması uyarısı yaptıklarını ifade eden Alagöz, “Bizler düğünlerde asılması için afiş yaptırdık. Dışarıdan gelen davetlilerin mahallemizde bu tür uygulamanın yapılmadığı silah atılmanın doğru karşılanmadığı hatırlatması yapılıyor. Düğünlerde silah atılma olayı gerçekten çok yanlış bir şey. Bu durumu mahalle halkımız gayet normal ve anlayışla karşılıyor. Halkın kararına herkes uyuyor.Bu durumu gerek kanunlar ele alınarak gerek değişik projeler baz alınarak çevre mahalleler, ilçemiz dahil Türkiye genelinde yasaklanması, gerçekten ortadan kaldırılma çalışması yapılıyor ama yeterli olmuyor. Biz geçmiş yıllarda damatların öldüğünü, gelinlerin öldüğünü ve birçok vatandaşın bu sebepten hayatını kaybettiğini duyduk. Birçok olumsuz örneklerini sıralayabiliriz. Olmaması gereken bir şey. Bizler düğünlerimizin kana bulanmaması için elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz.” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Mahmut Duman ise, “Anzorey Mahallemizde silah atılmaması kararı sadece mahalle halkımızın almış olduğu bir karar değil. Bizim mahallelerimiz Kafkas göçmeni mahallelerdir. Göksun ve Afşin ilçemize bağlı yaklaşık olarak 25 tane Çerkez mahallemiz var. Bu mahallelerin tamamında silah atılmaması görülmektedir.” Dedi.

-“Silah, eğlence aracı değil”

Silaha veya mermiye harcanan paraların evlenen çiftlere verilmesi durumunun daha faydalı davranış olacağını belirten Duman, “2007 yılında Kafkas Kültür Derneği kurduk. Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Derneklerinin ortaklaşa yaptıkları bir toplantıda mahallelerimizdeki düğünlerimizde artık silah atılması olayına bir son verilmesi kararı alınmıştı. Yaşanan üzücü olayların bir daha tekrarlanmaması adına o tarihten itibaren alınan karar uygulanmaktadır. Can kayıplarının yanı sıra silah atılması milli bir kayıptır. Toplumumuzda görüyoruz düğünlerimizde şarjörler dolusu, belki de kasalar dolusu mermi atılmaktadır. Sonuçta bu bir milli servettir. Silah bir mertlik, yiğitlik göstergesi değil. Eğlence aracı hiç değil. Dolayısıyla düğünlerde silah atmanın bir mantığı da yoktur. Silaha veya mermiye harcanan bu paranın düğün sahiplerine, evlenen çiftlere bir katkı olarak verilmesi düşünülebilir.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi