Afşin’e bağlı Koçoavası Mahallesinde 3 bin 500 dekar arazide üretilen Koçovası Sarımsağının hasadı tamamlandı.

Koçovası Mahallesinde 100 hanelik mahallede bin 600 rakımda ekimi yapılan sarımsak kendine has tadı, kalitesi, dayanıklılığı ve aromatik özelliğiyle de Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağına rakip olarak görülüyor.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile İlçe Tarım Müdürlüğü arasında, coğrafi işaret alınması teknik destek projesi sözleşmesi imzalanmasıyla markalaşma yolunda büyük bir adım atan Afşin Koçocası sarımsağının hasadı tamamlandı. Sarımsağı bu yıl kuru olarak satmak için hazırlık yapan üreticiler, sarımsak tüccarlarını bekliyor.

Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, kış şartlarına karşı dayanıklı olması nedeniyle daha çok bekletme olanağı olan sarımsak için Koçovası Mahallesine sarımsak tüccarlarının gelerek, ürünleri yerinde aldığını söyledi.

Koçovası sarımsağının Afşin için çok önemli bir değer olduğunu söyleyen Kurt, sarımsağın coğrafi işaret çalışması ve marka patentinin alınmasının ardından, Afşin Koçocası sarımsağının Türkiye’nin önemli bir değeri olacağını belirtti.

- ‘Koçovası sarımsağı ile iddialıyız”

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak sarımsak üreticilerinin yanlarında olduklarını belirten Kurt, “Hasadı yapılan sarımsaklarımızı yerinde inceledik, çiftçilerimizin sorunlarını dinledik. Mahalle muhtarımız ve çiftçilerimizle yaptığımız istişarelerin ardından üreticilerimizin elini daha çok güçlendirmek için mahallemizde sarımsak üreticileri birliği veya üretici kooperatifi kurma yönünde adımlar atmaya karar verdik. Aynı zamanda Koçovası sarımsağımızın markalaşması sağlamak adında, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile İlçe Tarım Müdürlüğü arasında coğrafi işaret teknik destek projesini imzaladık. Bütün bu çalışmalarımızın nedeni sarımsağımıza çok güveniyor olmamız. Sarımsağımızın tadı, kalitesi, dayanıklılığı, kokusu, keskinliği ve en önemlisi iriliğiyle Taşköprü sarımsağına rakip olduğunu her fırsatta ifade ediyoruz. Bunda da iddialıyız. Bu özelliğiyle de markalaşması için gerekli çalışıyoruz.” diye konuştu.

Koçoavası Sarımsağının Afşin’in ve Kahramanmaraş’ın stratejik bir ürünü olduğuna değinen Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlçemizin sarımsak ile birlikte anılması için uğraş veriyoruz. Kahramanmaraş’ta, Göksun ilçemiz elma, Çağlayancerit ilçemiz ceviz ve Andırın ilçemiz kiraz ile nasıl anılıyorsa Afşin’imizin de Afşin sarımsağı ile anılmasını, stratejik bir ürün haline getirmek istiyoruz. Bu bağlamda İlçe Tarım Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Çiftçilerimizi özellikle satış, satış öncesi işçilik, tarımsal mekanizasyona geçmeleri, sulama konularında bilgi verdiğimiz gibi bakanlığımızın verdiği desteklerden de yararlandırmaya çalışıyoruz. Koçovası’nda 3 bin 500 dekarlık bir alanda sarımsak üretimi gerçekleşirken her dekarda ortalama 800 ile 900 kilogram ürün alınmaktadır. Sarımsak üreticiliğini bu mahallemizle sınırlı bırakmayıp Afşin’in tamamına yaymak için projelerimiz var. “

Sarımsak üreticilerinin hasat işlemlerini tamamladığını belirten Kurt, “ Geçtiğimiz yıllarda yaş olarak tarlada satılan sarımsağımız 2 yıldır kuru olarak alıcılarıyla buluşuyor. Birlik veya kooperatifimiz kurulduktan sonra da soğuk hava deposuyla çiftçilerimizin hasattan sonra depolama ve pazarlama sorunu ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam edecek. Biz sarımsağımıza güveniyoruz. “açıklamasında bulundu.

Verimli bir hasat elde ettiklerini söyleyen Koçovası Mahallesi Muhtarı Mehmet Kıraç ise, “ Havaların yağışlı olması nedeniyle sarımsakta bereket oldu bu yıl. Sarımsağımızın kalite bakımından çok iyi olduğunu her zaman iddia ediyoruz. Daha önce tarladan satışını yapıtımız ürünlerimiz için birçok müşteri geliyor. Sarımsağın iriliğine göre kilogram fiyatı 3 ile 3,5 lira arasında değişiyor. İnşallah mahallemizde bir kooperatif kurmak istiyoruz. Tadı, aroması bakımında zengin olan ürünümüzü tek çatı altında toplayarak çiftçilerimizin elini güçlendirerek satıcılarla buluşturmak istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi